Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2022 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 6 juni 2023. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 14 augusti 2023. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 22 november 2023.

Upplysningar per land – IFRS 8

Bolaget lämnar i årsredovisningen för 2022 upplysningar om intäkter indelat på de geografiska marknaderna Sverige, EMEA, Americas och APAC. Det framgår av årsredovisningen att bolaget har marknadsnärvaro i över 40 länder.

Enligt IFRS 8 punkt 33 a) ska företaget lämna upplysningar om intäkter från det land där företaget har sitt säte, samt övriga länder där intäkterna från externa kunder är väsentliga. Motsvarande upplysningskrav gäller för länder där företaget har anläggningstillgångar, enligt definitionen i IFRS 8 punkt 33 b).

Bolaget har i sitt svar till Nämnden inkommit med en specifikation över intäkter och anläggningstillgångar per land. Nämnden noterar att bolagets största intäkter kommer från Frankrike, Tyskland och USA utöver Sverige, vilket är det land där bolaget har sitt säte.

Samtidigt framgår att bolaget har anläggningstillgångar i Sverige och Frankrike som uppgår till en väsentlig del av anläggningstillgångarna så som de definieras i upplysningskravet (IFRS 8 punkt 33 b).

Nämndens uppfattning är att bolaget skall lämna upplysningar i enlighet med IFRS 8 punkt 33 a) och b) vilken innefattar upplysningar om intäkter och anläggningstillgångar i det land där bolaget har sitt säte, vilket är Sverige, samt separat information om övriga länder vilka bedöms som väsentliga.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:8) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna kompletterande information om intäkter från externa kunder och anläggningstillgångar separat för Sverige vilket är det land där bolaget har sitt säte, samt för varje enskilt land där bolaget har väsentliga intäkter eller anläggningstillgångar enligt IFRS 8 p 33 a) och b).

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.