Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2022 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 11 september och den 7 december 2023. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 9 oktober respektive den 21 december 2023. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 1 februari 2024.

Upplysning om långsiktig tillväxttakt – IAS 36

Bolaget redovisar goodwill som utgör en väsentlig andel av de totala tillgångarna. Upplysningar om de uppskattningar som används för att beräkna återvinningsvärdet (nyttjandevärdet) anges i not.

Det framgår av upplysningarna att bolaget har fem kassagenererande enheter. Den långsiktiga tillväxttakten utgör ett viktigt antagande för beräkningen av nyttjandevärdet och anges uppgå till 2–5 procent. Föregående år lämnades upplysningen att samma antagande uppgick till 2 procent.

Det framgår av IAS 36 punkt 134 d.iv. att företaget ska lämna upplysningar om den tillväxttakt som används för att extrapolera kassaflödesprognoser bortom den period som täcks av de senast gjorda budgetarna/prognoserna för varje kassagenererande enhet som är betydande.

Av de beräkningsunderlag som bolaget inkommit med till Nämnden framgår att den långsiktiga tillväxttakten som används vid extrapolering av kassaflödesprognoserna efter prognosperioden uppgår till 2 procentenheter för de kassagenererande enheterna.

Nämndens uppfattning är att upplysningarna om den långsiktiga tillväxttakten som anges vara 2–5 procentenheter inte speglar de bedömningar som gjorts när kassaflödesprognoserna har extrapolerats bortom prognosperioden (IAS 36 punkt 134 d.iv.).

Beslut

Nämnden bedömer att upplysningarna om den långsiktiga tillväxttakten avviker från upplysningskraven i IAS 36 punkt 134 d.iv. och att avvikelsen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.