Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) halvårsrapport per den 30 juni 2023 och hållbarhetsrapport i årsredovisningen per den 31 december 2022 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 20 november 2023 och den 17 januari 2024. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 18 december 2023 och den 1 februari 2024. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i årsredovisningslagen på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 21 februari 2024.

Hållbarhetsrapport – Årsredovisningslagen

Bolagets hållbarhetsrapport utgör en del av bolagets årsredovisning för 2022. Bolaget redogör i sin hållbarhetsrapport för det hållbarhetsarbete som bedrivs inom koncernen.

Hållbarhetsrapporten ska enligt 6 kap. 12 § årsredovisningslagen (ÅRL) innehålla upplysningar i frågor som rör miljö, sociala förhållanden och personal, respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption. Enligt punkt 2 och 3 i samma paragraf ska rapporten ange den policy som företaget tillämpar i frågorna, inklusive de granskningsförfaranden som har genomförts samt resultaten av policyn. Vidare skall rapporten, enligt punkt 4, ange de väsentliga risker som rör frågorna och är kopplade till företagets verksamhet.

Enligt Nämndens uppfattning saknas till väsentliga delar upplysningar om tillämpade policys avseende miljö, sociala förhållanden och personal, respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption varför bolaget avviker från 6 kap. 12 § ÅRL.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen om bolagets policys, tillsammans med avsaknaden av en beskrivning av vilka granskningsförfaranden som genomförts och en redovisning av resultatet av dessa policys, är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18). Nämnden uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen enligt 6 kap. 12 § punkt 2–4 ÅRL.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.