Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2023 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 11 september, 23 november och den 22 december 2023. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 9 oktober, 12 december 2023 respektive den 18 januari 2024. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket och årsredovisningslagen på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 27 februari 2024.

1. Redovisning av realisationsresultat i kassaflödesanalysen – IAS 7

Det framgår av notupplysningarna i årsredovisningen att bolaget redovisar en väsentlig realisationsvinst som avser försäljning av fastigheter. Även den totala försäljningslikviden uppgick till ett väsentligt belopp. Fastigheten var klassificerad som materiell anläggningstillgång vid tidpunkten för försäljningen.

Bolaget redovisar kassaflöden från den löpande verksamheten genom tillämpning av den indirekta metoden enligt IAS 7 punkt 18 b vilken innebär att resultatet justeras för transaktioner som inte medfört in- eller utbetalningar och för intäkter och kostnader som hänförs till investerings- eller finansieringsverksamhetens kassaflöden. I kassaflödesanalysen för koncernen har bolaget dock inte justerat kassaflödet för den erhållna likviden som erhölls vid försäljning av fastigheten, varför denna ingår i koncernens kassaflöde från den löpande verksamheten.

IAS 7 punkt 14 anger att kassaflöde från försäljning av anläggningstillgångar ska ingå i investeringsverksamheten.

Eftersom de kassaflöden som uppstår genom försäljning av anläggningstillgångar ska hänföras till investeringsverksamheten skulle bolaget i enlighet med IAS 7 punkt 14 och 18 b justerat den erhållna likviden som erhölls från försäljningen av fastigheten, så att denna inte ingick i det redovisade kassaflödet från den löpande verksamheten.

Av såväl årsredovisningen som bolagets delårsrapporter framgår att kassaflödet från den löpande verksamheten är ett av bolagets framträdande nyckeltal. Nämndens uppfattning är att en redovisning av försäljningslikviden inom den löpande verksamheten är en avvikelse från bestämmelserna i IAS 7 punkt 14 respektive punkt 18 b och att bolaget därmed har lämnat felaktig information om de kassaflöden som erhållits från den löpande verksamheten respektive investeringsverksamheten.

Beslut

Nämnden bedömer att den felaktiga informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i den kommande årsredovisningen redovisa erhållen likvid från försäljning av anläggningstillgångar inom investeringsverksamheten i enlighet med IAS 7 punkt 14 respektive 18 b.

2. Hållbarhetsredovisning – ÅRL

Av 6 kap. 12 § årsredovisningslagen (ÅRL) framgår att hållbarhetsrapporten ska innehålla upplysningar i frågor som rör miljö, sociala förhållanden och personal, respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption. Enligt punkterna 2–3 i samma paragraf ska rapporten ange den policy som företaget tillämpar i frågorna, inklusive de granskningsförfaranden som har genomförts, samt resultaten av policyn.

Enligt bolagets väsentlighetsanalys som beskrivs i hållbarhetsrapporten framgår att växthusgasutsläpp är en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna i bolagets verksamhet. Av årsredovisningen framgår det inte vilka policys som var styrande för de hållbarhetsfrågor som avser miljöfrågor. Det saknas även specifika beskrivningar av de granskningsförfaranden som genomförts och resultatet av policyn.

Det framgår av bolagets uppgifter att det finns miljöpolicys inom verksamhetens olika divisioner och att dessa följs upp.

Enligt Nämndens uppfattning saknas till väsentliga delar upplysningar om verksamhetens tillämpade policys avseende miljö, vilket är en avvikelse från 6 kap. 12 § ÅRL punkterna 2–3.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen om bolagets miljöpolicys, tillsammans med avsaknaden av en beskrivning av vilka granskningsförfaranden som genomförts och en redovisning av resultatet av dessa policys, är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18). Nämnden uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen 6 kap. 12 § ÅRL § punkterna 2–3.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.