Definition

Arbetskläder är visst slag av kläder, ofta tillhandahållna av arbetsgivaren. Syftet är att arbetstagarna ska bära särskild klädsel vid utförande av arbete.

På vissa arbetsplatser är arbetstagare enligt lag skyldig att bära särskilda arbetskläder. Inom exempelvis regionerna ska behandlande personal bära ändamålsriktiga kläder. Syftet är bland annat att förhindra smittspridning. Arbetskläderna ska endast bäras på arbetsplatsen och det förekommer att det till exempel är förbjudet att röka när man bär kläderna. Det förekommer även att det är förbjudet med privat nyttjande av kläderna utanför arbetsplatsen. Normalt sett tillhandahåller arbetsgivaren inom regionerna dagligen nya rena arbetskläder till sina anställda.

Skyddskläder krävs inom vissa arbeten med fysiska risker, som till exempel inom industrin eller gruvnäringen och vissa säkerhetsrelaterade yrken som väktare och polis. Inom livsmedelsindustrin ställs också höga krav på hygien och därmed även på särskilda arbetskläder.

Om arbetskläder är föreskrivet ska personalen normalt följa dessa föreskrifter.

Rättspraxis

AD 1999 nr 79 rörde frågan om saklig grund för uppsägning av en arbetstagare på ett bageri på grund av påstådd dålig personlig hygien, bland annat genom användande av smutsiga arbetskläder. Arbetsdomstolen fann dock att uppsägningen var ogiltig då den anställde inte fått möjlighet att bättra sig i hygienhänseende.

Arbetsdomstolen har i AD 2017 nr 65 avgjort frågan om en tandläkare genom att ha förbjudits använda engångsärmar vid arbete med patienter utsatts för indirekt diskriminering eller om förbudet har varit lämpligt och nödvändigt för att bibehålla patientsäkerheten. Arbetstagaren hade i sin anställning som tandläkare använt engångsärmar i det patientnära arbetet för att av religiösa skäl skyla sina underarmar inför män. Arbetsgivaren beslutade sedan att inte tillåta att använda engångsärmar i arbetet med patienter. Arbetsdomstolen kom fram till att arbetsgivaren inte diskriminerat tandläkaren eftersom förbudet mot att använda engångsärmar haft ett berättigat syfte. Det berättigade syftet var att bibehålla patientsäkerheten. Arbetsgivaren kunde visa att förbudet mot engångsärmar när skyddshandskar i stället ska användas varit lämpligt och nödvändigt för att uppnå syftet med beslutet.