En arbetsskada är en skada eller sjukdom som beror på ett olycksfall eller annan skadlig inverkan i arbetet. Vissa smittsamma sjukdomar betraktas också som arbetsskador.

Olycksfall i arbetet avser primärt olycksfall som sker på arbetsplatsen eller i övrigt vid utförande av arbetsuppgifter. Hit kan även hot om våld samt våld höra. Olyckor som inträffar på resa till och från arbetet räknas till färdolycksfall och utgör också arbetsskada. Drabbas en arbetstagare av försämrad fysisk eller psykisk hälsa på grund av arbetet som utförs rör det sig om en arbetssjukdom. En arbetstagare som smittas av till exempel en patient anses också drabbad av arbetsskada.

Den som skadas på arbetsplatsen eller på väg till och från arbetet kan få ersättning. Det är Försäkringskassan som handlägger sådana försäkringsärenden.

En arbetsgivare ska uppfylla de krav som kan ställas avseende arbetsanpassning och rehabilitering av en anställd som drabbats av en arbetsskada. En arbetstagare som drabbats av en arbetsskada kan inte sägas upp på grund av personliga skäl så länge som denne kan utföra något arbete av betydelse på arbetsplatsen.

I kollektivavtal kan det förekomma särskilda regler om reglering av arbetsskador och handläggningen av sådana ur ett processuellt perspektiv.

Tänk på

Arbetsgivaren ska se till att arbetsmiljön är fullgod. Han eller hon ska dokumentera och anmäla händelser som kan anses vara arbetsskador. En arbetsgivare har också ansvar för arbetsanpassning och rehabilitering.