Definition

I samband med att en anställning avslutas kan arbetsgivaren betala ut ett avgångsvederlag till arbetstagaren. Avgångsvederlaget kan utgöra en avtalad engångsersättning för samtliga de förpliktelser arbetsgivaren har gentemot arbetstagaren med anledning av anställningen. Det kan röra sig om uppsägningslön, semesterlön, pensionspremier etc. I många fall rör det sig även om ytterligare ersättning än vad arbetstagaren enligt lag och ingångna avtal har rätt till.

Storleken på avgångsvederlaget kan antingen förhandlas fram i samband med anställningens påbörjande eller anställningens avslutande. För det fall avgångsvederlaget förhandlas fram i samband med anställningens påbörjande, brukar normalt formerna för det samt dess storlek vara inskrivet i anställningsavtalet. Normalt tecknas avtal om avgångsvederlag med högre chefer som oftast inte omfattas av lagen om anställningsskydd, men överenskommelser kan också tecknas med anställda som faller inom den lagens tillämpningsområde.

Rättspraxis

Rättsfallet AD 2002 nr 49 handlar om en arbetstagare som år 1999 sade upp sig från sin anställning sedan överenskommelse om avgångsvederlag träffats med arbetsgivaren. Han yrkade därefter ersättning för under anställningen inte uttagen kompensationsledighet som han enligt särskilt avtal tillerkänts rätt till år 1979. En av frågorna rörde om ersättningen fick anses vara inkluderad i avgångsvederlaget. I detta fall ansåg Arbetsdomstolen att icke uttagen kompensationsledighet fick anses reglerad i och med överenskommelsen om avgångsvederlag.

Tänk på

Vid tecknande av överenskommelse om avgångsvederlag ska det noga anges vad som ingår i avtalet samt om parternas samtliga förpliktelser med anledning av anställningen är slutligt reglerade genom överenskommelsen.