Frågan om rätt att drogtesta någon uppmärksammades stort i media i början av februari 2015 när det uppdagades att Sveriges Television hade beordrat en anställd att drogtesta sig regelbundet i en månads tid efter att en tittare hade meddelat arbetsgivaren att den anställde såg drogpåverkad ut under deltagande som programledare i ett tv-program. Vad gäller den rättsliga aspekten kring drogtester finns det i dagsläget inte någon svensk lagstiftning som reglerar integritetsfrågorna i arbetslivet på ett tydligt sätt. Dock finns det andra rättsregler som kan tillämpas, t.ex. artikel 8 i den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (Europakonventionen). Konventionen utgör svensk lag sedan 1994.

Inom ramen för arbetsgivarens arbetsledningsrätt kan denna ha rätt att utföra vissa kontrollåtgärder. Dessa får dock inte strida mot lag och goda seder och integritetsintrånget måste stå i rimlig proportion till det intresse som arbetsgivaren vill tillgodose. Var gränsen går kan naturligtvis vara svårt att avgöra, särskilt då det av rättspraxis följer att en vägran att låta sig kontrolleras inte alltid utgör sakliga skäl för uppsägning.

Rättspraxis

För att belysa situationen kan man som vanligt finna vägledning i rättspraxis. I ett rättsfall från 1991 (AD 1991 nr 45) utfördes urinprovtagning av säkerhetsskäl. Arbetsgivaren misstänkte missbruk av cannabis och motiverade säkerhetsskälet med att arbetsgivaren var ett ställningsbyggnadsföretag. Utifrån säkerhetsriskerna skulle i och för sig provtagningen kunna vara acceptabel men då arbetstagarna, som skulle utföra provtagningen, inte hade fått tid på sig för att tänka över situationen och få rådrum ansågs uppsägningarna ogiltiga.

Tänk på

Det finns inget direkt förbud mot drogtester i Europakonventionen. Det avgörande är dock under vilka omständigheter som testet har skett, på vilket sätt det har genomförts samt i vilken omfattning en eventuell integritetskränkning i det enskilda fallet har uppkommit.

Lagrum

7 § anställningsskyddslagen (1982:80)

artikel 8 i den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna