Med ett företags ledning avses normalt styrelsen i bolaget, det vill säga de personer som är registrerade som styrelseledamöter eller suppleanter i ett aktiebolag. Ledningen kan dock utgöras av en vidare krets än just styrelsen. I andra bolagsformer, såsom till exempel kommanditbolag och handelsbolag finns inte någon lagregel om att dessa bolag ska ha en styrelse. Ledningen anses i dagligt tal utgöras av de personer som har den övergripande formella eller informella rätten att fatta beslut. Bolagets ledning i mindre företag kan begränsas till ägaren själv medan den i större bolag kan utgöras av vd, styrelsen samt ytterligare direktörer eller andra chefer, ofta även medlemmar av informella ledningsgrupper.

Beroende på chefens ställning i bolaget kan anställningsskyddslagens (LAS) regler vara tillämpliga på dennes anställning. Som huvudregel gäller att samtliga arbetstagare omfattas av anställningsskyddslagen. I dess första paragraf undantas bland annat företagsledare eller arbetstagare med därmed jämförlig ställning från vissa av anställningsskyddslagens tillämpning; i stället blir allmänna avtalsrättsliga principer tillämpliga på det enskilda anställningsavtalet. En restriktiv bedömning av vem som är företagsledare ska göras när begreppet ska tillämpas. Det innebär att som huvudregel ska anställningsskyddslagen gälla för de flesta av medlemmarna i ledningsgrupper.

Tänk på

Vilka befattningshavare som är medlemmar av ledningsgrupper varierar från företag till företag, liksom även innebörden av begreppet ledningsgrupp. I vissa företag kan det innebära att man har arbetsgivarfunktioner när man är medlem av en ledningsgrupp, medan det inte gör det i andra företag.

Lagrum

1 § anställningsskyddslagen (1982:80)