En arbetstagares läkarbesök inklusive tandläkarbesök ska i första hand ske utom arbetstid. Om läkarbesök på arbetstid är nödvändigt och inte akut, ska planering av läkarbesöket ske så att arbetsgivarens verksamhet inte påverkas i största möjliga utsträckning. Om ett läkarbesök inte kan planeras på detta sätt på grund av att det är akut får man förutsätta att det innebär att arbetstagaren är så pass sjuk att denne inte kan utföra sitt arbete. Läkarbesöket torde då infalla på den första sjukdagen eller annars senare under sjuklöneperioden under vilken arbetstagaren har rätt till sjuklön motsvarande 80 % av lönen.

Om läkarbesök sker på arbetstid, utan att arbetstagaren sjukanmäler sig men likväl anmäler att denne ska på läkarbesök, kan arbetsgivaren göra avdrag på lönen avseende den tid arbetstagaren är frånvarande.

Det kan i kollektivavtal förekomma bestämmelser om att en arbetstagare efter olycksfall i arbetet har rätt till ersättning från arbetsgivaren vid läkarbesök. På många arbetsplatser föreligger även en sedvana om att inte göra löneavdrag vid läkarbesök.

Rättspraxis

AD 1978 nr 113. I ett kollektivavtal fanns bestämmelsen om att en arbetstagare efter olycksfall i arbetet har rätt till ersättning från arbetsgivaren vid läkarbesök. Ersättningen skulle avse bland annat förlorad arbetstid. Fråga uppkom om ersättningen även skulle avse resten av dagen om sjukhusbesöket ledde till att arbetstagaren blev sjukskriven. Arbetsdomstolen fann att lydelsen inte gav rätt till ersättning för karensdagen vid sjukdom och olycksfall som inte inträffat i arbetet. Arbetsdomstolen uppfattar vidare att ersättningen ska utgå för den tid som går åt för sjukhusbesöket. Ersättningsrätten ansågs begränsad till den tid läkarbesöket och resorna från läkaren eller sjukhuset tog.

Tänk på

Det anses följa av lojalitetsplikten att läkarbesök om möjligt ska planeras så att inte arbetsgivarens verksamhet påverkas.