Lex Sarah är en del i det systematiska kvalitetsarbetet som ska bedrivas i verksamheter inom socialtjänsten och enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Syftet är att komma till rätta med brister i den egna verksamheten och förhindra att liknande missförhållanden uppkommer igen.

Lex Sarah innebär att exempelvis anställda ska rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden. Den som bedriver verksamheten ska, efter att ha tagit emot en rapport reda ut, dokumentera och avhjälpa eller undanröja missförhållandet eller den påtagliga risken för ett missförhållande. Den som bedriver verksamheten ska också anmäla ett allvarligt missförhållande eller risk för allvarligt missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Skyldigheterna gäller i både kommunal och yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet samt vid Statens institutionsstyrelse.

Lagbestämmelsen, 14 kap. 3 § socialtjänstlagen, är döpt efter undersköterskan Sarah Wägnert som 1997 kritiserade sin privata arbetsgivare för vanvård på ett äldreboende.

Tänk på

Att anmäla missförhållanden inom vård och omsorg utgör inget brott mot lojalitetsplikten. Snarare är det illojalt att inte anmäla vanvård när det är befogat.

Lagrum

14 kap. 2-7 §§ och 7 kap. 6 § socialtjänstlagen24 b -24 g §§ och 23 e § lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:5) om Lex Sarah

Se även

Lex Maria