Definition

Mertid är ett arbetstidsbegrepp som finns i arbetstidslagen. Med mertid menas arbetstid för en deltidsanställd arbetstagare som överstiger arbetstagarens ordinarie arbetstid och jourtid enligt anställningsavtalet.

Deltidsanställda

Begreppet gäller således deltidsanställda. Med deltidsanställda menas arbetstagare som är anställda att arbeta mindre än heltid. Deras anställningsavtal anger exempelvis att de ska arbeta 75 % av en heltid eller 30 timmar per vecka, dvs. mindre än vad som normalt räknas som heltidsanställning.

En deltidsanställd ska inte förväxlas med en arbetstagare som är heltidsanställd men som är partiellt ledig, exempelvis en arbetstagare som är föräldraledig med 25 % och som följaktligen arbetar 75 %. Den arbetstagaren är alltså inte deltidsanställd.

Förutsättningar

Mertid får tas ut när det finns särskilt behov av ökad arbetstid. Under dessa förhållanden får mertid tas ut med högst 200 timmar under ett kalenderår (allmän mertid).

Mertid får också tas ut med tillämpning av de regler för nödfallsövertid som anges i arbetstidslagen. Detta betyder att mertid får tas ut i den utsträckning som krävs om en natur- eller olyckshändelse eller någon annan liknande omständighet som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren vållat avbrott i verksamheten eller medfört överhängande fara för sådant avbrott eller för skada på liv, hälsa eller egendom. Denna mertid ska således inte avräknas från kvoten om 200 timmar.

Beräkning

Vid beräkning av mertid ska kompensationsledighet eller annan ledighet som förläggs till arbetstagarens ordinarie arbetstid eller jourtid likställas med fullgjord ordinarie arbetstid respektive jourtid. Detta betyder att all lovlig frånvaro anses som arbetstid eller jourtid vid beräkning av mertiden.

Som bekant är även övertid reglerad i arbetstidslagen. Med övertid menas arbetstid som överstiger ordinarie arbetstid och jourtid. Övertiden är begränsad till högst 48 timmar under en fyraveckorsperiod eller 50 timmar per månad. Lagens bestämmelser om mertid utesluter inte en samtidig tillämpning av begränsningsreglerna om övertid.

Om en deltidsanställd arbetar mer än ordinarie arbetstid (normalt 40 timmar per vecka) så utgör den arbetade tid som överstiger den ordinarie arbetstiden övertid. Denna arbetade tid kallas överskjutande mertid och får inte överstiga de nämnda begränsningarna om 48 respektive 50 timmar avseende övertid. Däremot ska överskjutande mertid inte avräknas från den kvot om 200 timmar per kalenderår som enligt lagen är den maximalt tillåtna övertiden. Som angivits ovan finns en särskild 200-timmarskvot för mertid.

Uttaget ska antecknas

Uttag av mertid, liksom jourtid och övertid, ska antecknas av arbetsgivaren. Arbetstagarna har rätt att själva eller genom någon annan ta del av anteckningarna. En facklig organisation som företräder arbetstagare på arbetsstället har också rätt att ta del av dessa anteckningar. Det ska av anteckningarna framgå hur mycket av den totala mertiden som är överskjutande mertid.

Kollektivavtal

Arbetstidslagen innehåller inga regler om ersättning för mertid. Detta regleras antingen i kollektivavtalet eller i det enskilda anställningsavtalet.

Tänk på

Många kollektivavtal har speciella regler om arbetstid. Arbetsgivare och arbetstagare bör därför alltid kontrollera i kollektivavtalet om det där finns arbetstidsregler som avviker från lagens. Finns sådana avvikande regler gäller dessa i stället för lagens bestämmelser.

Lagrum

10 § arbetstidslagen (1982:673)