Definition

Nödfallsövertid är ett arbetstidsbegrepp som finns i arbetstidslagen. Lagen anger att nödfallsövertid kan tas ut vid oförutsebara händelser som vållat avbrott i verksamheten och tas ut vid sidan av den allmänna övertiden. Nödfallsövertid ska således inte avräknas från de kvoter för tillåten allmän övertid som lagen anger.

Nödfallsövertid kan tas ut om en natur- eller olyckshändelse eller annan liknande händelse inträffat som vållat avbrott i verksamheten eller medfört överhängande fara för sådant avbrott eller för skada på liv, hälsa eller egendom. Som exempel på händelser som kan medföra uttag av nödfallsövertid kan anges maskinhaverier, storm, översvämning och eldsvåda.

Förutsättningar

En förutsättning för att nödfallsövertid ska få tas ut är att händelsen i fråga är oförutsedd av arbetsgivaren. Driftstörningar som är vanligt förekommande och på den grunden kan anses förutsebara medför inte rätt för arbetsgivaren att ta ut nödfallsövertid. Det kan ibland vara svårt att dra gränsen mellan händelser som är oförutsebara enligt reglerna om nödfallsövertid och andra händelser.

Om en olyckshändelse eller liknande händelse inträffat får nödfallsövertid endast användas för att undanröja skadorna, inte för att ta igen förlorad produktion. Arbete för att inhämta produktionsförsening får i förekommande fall ske på vanlig övertid.

Nödfallsövertid får tas ut den utsträckning som förhållandena kräver. Om det för arbetsstället finns en lokal arbetstagarorganisation inom vars avtalsområde arbetet faller, får nödfallsövertid tas ut endast under förutsättning att arbetsgivaren snarast underrättar organisationen om övertidsarbetet.

Tänk på

Många kollektivavtal har speciella regler om arbetstid. Arbetsgivare och arbetstagare bör därför alltid kontrollera i kollektivavtalet om det där finns arbetstidsregler som avviker från lagens. Finns sådana avvikande regler gäller dessa i stället för lagens bestämmelser.

Lagrum

9 § arbetstidslagen (1982:673)