Samarbetsproblem på en arbetsplats innebär negativa konsekvenser för arbetsmiljön och arbetets utförande. För att i största möjliga utsträckning undvika samarbetsproblem gäller det att ha en välorganiserad arbetsplats med tydliga arbetsinstruktioner. Det är viktigt att arbetsgivaren uppmärksammar eventuella problem i god tid så att dessa kan lösas innan det uppstått en verklig konflikt.

Samarbetsproblem som grund för uppsägning

Samarbetsproblem ska enligt förarbetena till anställningsskyddslagen inte i första taget kunna läggas till grund för uppsägning. Om samarbetsproblem över huvud taget ska kunna utgöra sakliga skäl för uppsägning krävs det att problemen är mycket allvarliga samt i nämnvärd utsträckning gått ut över arbetsgivarens verksamhet, eller innebär en reell risk för att så skulle kunna komma att ske. Det är således inte tillräckligt att det uppkommit en infekterad situation mellan olika personer på arbetsplatsen.

Vidare framgår det av anställningsskyddslagen att det inte föreligger sakliga skäl för uppsägning om det är skäligt att kräva att arbetsgivaren omplacerar arbetstagaren till annat arbete. Det åligger således arbetsgivaren att noggrant undersöka om det finns något annat arbete att ge arbetstagaren - ett arbete som arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för. I och med förändringen av anställningsskyddslagen under 2022 gäller att om arbetsgivaren tidigare har berett arbetstagaren annat arbete hos sig på grund av förhållanden som hänför sig till arbetstagaren personligen, ska arbetsgivaren anses ha uppfyllt sin omplaceringsskyldighet, om det inte finns särskilda skäl.

Rättspraxis

Det finns flera rättsfall som rör samarbetsproblem. Arbetsdomstolen har slagit fast att arbetsgivaren i första hand ska lösa den uppkomna situationen på ett mindre ingripande sätt än genom uppsägning. Det krävs att arbetsgivaren på ett bestämt och tydligt sätt redogör för arbetstagaren om konsekvenserna av ett negativt samarbete innan en uppsägning kan ske. Följande rättsfall är exempel på fall där samarbetssvårigheter tagits upp: AD 1983 nr 159, AD 1988 nr 108, AD 1987 nr 52 och AD 1989 nr 99.

I ett rättsfall från 2006, AD 2006 nr 112 uppkom frågan om ett bolag haft saklig grund för uppsägning av en arbetstagare på grund av samarbetsproblem. I målet uppkom också frågan om bolaget uppfyllt sin omplaceringsskyldighet. Arbetsdomstolen fann att arbetsgivaren fick anses ha gjort vad som kunde begäras för att komma till rätta med samarbetsproblemen. Det kunde konstateras att arbetstagaren inte hade tillräckliga kvalifikationer för andra tjänster som kunde komma i fråga. Arbetsdomstolen kom fram till att uppsägningen var sakligt grundad.

Tänk på

Samarbetsproblem involverar mer än en person. Även om det kan konstateras att källan till problemen är en särskild person kan arbetsgivaren välja att eventuellt säga upp den andra med vilken samarbetssvårigheter förekommer, till exempel för att den förstnämnde kan vara av särskild betydelse för verksamheten.

Lagrum

7 § anställningsskyddslagen (1982:80)