Huvudregeln är att en anställning ska vara en tillsvidareanställning. Detta brukar kallas för en fast anställning. Att anställningen gäller tillsvidare innebär att det inte finns någon bestämd slutpunkt för anställningen. För att en tillsvidareanställning ska upphöra krävs att det vidtas någon åtgärd från arbetsgivaren eller arbetstagaren som bryter anställningen. Detta kan t.ex. ske genom uppsägning eller avskedande.

Tidsbegränsade anställningar är endast tillåtna i vissa fall. I anställningsskyddslagen räknas upp de fall när det är tillåtet att avtala om tidsbegränsad anställning. Detta gäller t.ex. anställning för s.k. särskild visstidsanställning och vikariat. Tidsbegränsad provanställning är också tillåten.

Det är också möjligt att genom kollektivavtal komma överens om tidsbegränsade anställningar som avviker från reglerna i anställningsskyddslagen. Här godtas såväl centrala kollektivavtal som träffas för branscher, myndigheter eller sektorer som lokala kollektivavtal som ingås på enskilda arbetsplatser.

För att det ska var tillåtet att avvika från lagens regler genom lokala kollektivavtal krävs antingen att det centrala fackförbundet i någon form godkänt avtalet eller att det i andra frågor än tidsbegränsade anställningar finns kollektivavtal för arbetsplatsen som godkänts av fackförbundet.

Rättspraxis

AD 2020 nr 46. I AD 2020 nr 46 var frågan om en tornväktare i Ystad haft upprepade tidsbegränsade anställningar eller om han varit tillsvidareanställd. Ystad kommun har senare meddelat arbetstagaren att han inte skulle få arbeta kvar som tornväktare. Frågan i målet var därmed också om han avskedats eller sagts upp utan saklig grund.

Arbetsdomstolen ansåg att arbetstagaren varit anställd för att arbeta som tornväktare utan begränsning i tiden. Enligt domstolen kunde det inte uppfattas på annat sätt än att kommunen och arbetstagaren varit överens om att han mot betalning skulle arbeta de kvällar i veckan som han och en annan arbetstagare enats om. Överenskommelsen har inte på något sätt varit begränsad i tiden och därför har arbetstagaren varit tillsvidareanställd. Arbetsdomstolen ansåg också att det funnits arbetsbrist i och med att kommunen inte fullgjort sin omplaceringsskyldighet varför saklig grund för uppsägning inte förelåg. Uppsägningen ogiltigförklarades och arbetstagaren fick rätt till bl a allmänt skadestånd.

Tänk på

Anställningsskyddslagen utgår från att en anställning ska vara en tillsvidareanställning (fast anställning) och att tidsbegränsade anställningar är tillåtna endast i vissa fall. Anställningsavtal avser heltid om inte något annat har avtalats.

Lagrum

4, 5 och 6 §§ anställningsskyddslagen (1982:80)