Definition

Kommunala bolag är bolag som ägs i sin helhet eller till majoritet av en svensk kommun. Kommunala bolag är inte en egen bolagsform utan är antingen ett aktiebolag eller ett handelsbolag, men även andra associationer kan användas. Kommunala bolag kallas även bolag som ägs och drivs av regioner. Det finns knappt 1 800 kommunala bolag.

Kommunala bolag är alltså underkastade aktiebolagslagen eller lagen om handelsbolag och enkla bolag. Utöver det har några specifika regler om kommunernas skötsel av bolagen tagit in i kommunallagen. Dessutom har reglerna om allmänna handlingars offentlighet gjorts tillämpliga på kommunala bolag.

Även om den kommunala nämndorganisationen är huvudalternativ för organisationen är det möjligt att bedriva all verksamhet som inte innefattar myndighetsutövning i bolagsform.

Reglerna i kommunallagen godkänner att kommuner och regioner får driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmar i kommunen eller regionen. När en kommun lämnar över en kommunal angelägenhet till ett helägt kommunalt bolag ska fullmäktige:

  1. fastställa det kommunala ändamålet med verksamheten,

  2. se till att ändamålet och kommunala befogenheter förs in i Bolagsordningen,

  3. utse samtliga styrelseledamöter,

  4. se till att bolagsordningen föreskriver att fullmäktige får ta ställning till principiella eller viktiga beslut i verksamheten innan de fattas,

  5. utse minst en Lekmannarevisor, och

  6. se till att bolaget ger allmänheten insyn i verksamhet lämnas till privata utförare.

Kommunala bolag är således något annorlunda organiserade jämfört med aktiebolag med helt och håller kommersiell verksamhet. Att denna ordning är aktiebolagsrättsligt giltig säkras genom särskilda föreskrifter i bolagsordningen. Exempel på sådana föreskrifter finns på Sveriges kommuners och regioners webbplats (www.skr.se).

Lagar och regler

2 kap. 7 §, 3 kap. 11 § och 10 kap. 3 § kommunallagen (2017:725)