Bolagsstämman i ett aktiebolag är ett slutet möte mellan aktieägarna, med ett principiellt förbud för utomstående att närvara. De enda som formellt sett ska närvara är, utöver aktieägare, stämmofunktionärerna och underordnade bolagsfunktionärer (Närvaroplikt på bolagsstämma).

Det finns många gånger anledning att låta utomstående vara närvarande för att underlätta bolagets informationsförmedling ut mot allmänhet och aktiemarknad. Det kan vara viktigt med öppenhet kring bolagsstämmor för att skapa förtroende eller förankra kontroversiella beslut. Inträdeströskeln är låg, eftersom det endast krävs en enda aktie för att ha rätt att närvara på stämman. Det kan vara ett argument för att vara generös med att tillåta utomståendes närvaro.

Bolagsstämman har möjlighet att ta beslut om att utomstående personer ska få närvara eller följa stämman, exempelvis via internet. Det är vanligt att följande personkategorier får access till stämman:

  • Aktieägare som inte föranmält sig

  • Ombud utan korrekt fullmakt

  • Journalister

  • Akademiker och studenter

  • Anställda på företaget

Ombud eller Biträde för aktieägare räknas inte som utomstående.

Även bolagsordningen kan innehålla bestämmelser om utomståendes rätt till närvaro på bolagsstämmor, det kan röra sig om en viss person eller viss personkrets.

Beslut om utomståendes närvaro

Närvaro av utomstående ses som en Ordningsfråga, vilket innebär att beslut kan tas utan att ärendet finns upptaget i dagordningen. I förekommande fall bör frågan om utomståendes närvaro tas upp direkt efter valet av stämmoordförande. Frågan väcks vanligtvis av ordföranden när den aktualiseras. Beslutet kan endast fattas av en enig stämma (samtliga närvarande aktieägare och ombud för aktieägare) eftersom det berör varje enskild aktieägares intressen. I publika aktiebolag gäller dock att beslutet för att vara giltigt fattas med Enkel majoritet, det vill säga att mer än hälften av rösterna bifaller förslaget om att tillåta utomståendes närvaro.

Samma beslutskrav gäller för utomståendes rätt att ”på annat sätt” följa stämman, till exempel digitalt eller via utsändning (jämför Hybridstämma).

Om stämman följts av någon obehörig är det inte i sig en grund för Klander. Stämmans beslut måste ha blivit formellt eller materiellt felaktigt på grund av de utomståendes närvaro för att klandras.

Ett beslut om utomståendes närvaro kan avse hela stämman eller bara en del av den. Beslutet kan omprövas under stämman.

Ett beslut om att låta utomstående vara närvarande vid stämman innebär dock inte att de personer som tillåtits vistas på stämman har rätt att yttra sig på stämman. För utomståendes yttranderätt krävs ett beslut av stämman, vilket kan fattas med enkel majoritet.

Lagar och regler

7 kap. 6 och 55 §§ aktiebolagslagen (2005:551)