Arbetsdomstolen är en specialdomstol som ska pröva arbetsrättsliga tvister. En arbetsrättslig tvist är en tvist som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Lag

För Arbetsdomstolens verksamhet gäller lag (1974:371) om rättegången i arbetstvister.

Arbetsdomstolen inrättades den 1 januari 1928. Domstolens huvudsakliga uppgift var då att behandla tvister om tolkning och tillämpning av kollektivavtal. Alla andra arbetsrättsliga tvister behandlades av de allmänna domstolarna.

De nuvarande reglerna infördes fr.o.m. den 1 juli 1974 då den ovanstående lagen trädde i kraft. Enligt lagen är Arbetsdomstolen den slutliga instansen för samtliga arbetsrättsliga tvister.

Arbetsdomstolens ledamöter utses av regeringen. Arbetsmarknadens parter har alltså inget inflytande över domstolens sammansättning.

För att en arbetstvist ska prövas i Arbetsdomstolen krävs två saker. Talan måste väckas av en arbetsgivar- eller arbetstagarorganisation eller av en arbetsgivare som är avtalsbunden. Målet måste gälla tvist om kollektivavtal, tvist om förenings- eller förhandlingsrätt enligt medbestämmandelagen.

En enskild anställd som inte är medlem i eller inte har något stöd av en facklig organisation ska alltså väcka talan vid tingsrätten. Detta gäller också arbetsgivare som inte är med i en arbetsgivarorganisation.

Om man är missnöjd med tingsrättens dom kan överklagande ske i Arbetsdomstolen. I de fallen är Arbetsdomstolens dom avgörande. Det går alltså inte att överklaga Arbetsdomstolens dom.

Läs mer om Arbetsdomstolen i Rätt Arbetsrätt.