Lag

I inkomstskattelag (1999:1229) finns bestämmelser om arbetsresor, d.v.s. resor till och från arbetet.

En anställd kan få avdrag för sina arbetsresor för den del av kostnaden som överstiger 11 000 kr under ett kalenderår. För att vara berättigad till avdrag måste dessutom följande två förutsättningar vara uppfyllda:

  • avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen är minst fem kilometer

  • den anställde tjänar regelmässigt minst två timmar restid sammanlagt per dag jämfört med att åka kollektivt.

Om ovanstående krav är uppfyllda kan man få avdrag med följande belopp beroende på vilket typ av fordon man använt sig av för arbetsresorna:

Egen bil 25 kronor/mil

Förmånsbil, utom helt eldriven 12 kronor/mil

Förmånsbil, helt eldriven 9,50 kronor/mil

Motorcykel, mopedbil 9 kronor/mil

Moped 4,50 kronor/mil

Cykel 350 kronor/år

Väg-, bro- och färjeavgifter

En anställd som har utgifter för väg-, bro eller färjeavgifter under sin arbetsresa kan får avdrag även för dessa kostnader. Avgifterna räknas in i den ej avdragsgilla kostnaden på 11 000 kronor och avdrag kan medges för de avgifter som ingår i den kostnad som överstiger 11 000 kronor.

Kommentar

I juni 2022 röstade riksdagen för ett nytt system för avdrag vid arbetsresor men i december röstade riksdagen igenom den nya regeringens förslag att behålla de gamla reglerna. Dock innehöll det nya förslaget höjda schablonbelopp för avdrag (se ovan). Dessa höjda schablonbelopp innebär att att den skattefria milersättning som en arbetsgivare kan betala till en anställd som använder privat bil eller förmånsbil i tjänsten höjs till motsvarande belopp.