För att underlätta för en anställd som varit sjukskriven under en längre tid att komma tillbaka i arbete, kan arbetsträning vara en möjlighet. Under tiden arbetsträningen pågår kan Försäkringskassan betala ut rehabiliteringsersättning.

När en anställd varit sjukskriven under en längre tid ska Försäkringskassan först göra en bedömning av om den anställde kan återgå i arbete genom att vara sjukskriven på deltid. Om detta inte är möjligt kan arbetsträning vara en annan åtgärd.

Syftet med arbetsträning är att den anställde ska kunna gå tillbaka till sina arbetsuppgifter genom att träna på vissa arbetsuppgifter. Under arbetsträningen utför någon annan de arbetsuppgifter som den som arbetstränar inte kan klara av eller hinner med.

Om det inte är troligt att den anställde kommer att återfå sin arbetsförmåga ska inte arbetsträning påbörjas. I de fallen kan andra rehabiliteringsåtgärder användas så att den anställde kan återgå i arbete.

Arbetsprövning

För att bedöma vilken arbetsförmåga den anställde har eller kan uppnå kan Försäkringskassan som en utredningsåtgärd besluta om arbetsprövning. Arbetsprövning ska inte blandas ihop med arbetsträning. Under arbetsprövningen låter man den anställde testa olika arbetsställningar och arbetsmoment som visar den fysiska förmågan men också förmågan att koncentrera sig, minnas, lösa problem etc.

Arbetsprövning kan ske på den egna arbetsplatsen eller på någon annan anvisad arbetsplats. Arbetsprövningen följs av någon som kan redovisa resultatet skriftligt. Arbetsprövning kan pågå från ett par dagar till ett par veckor. Under tiden som utredningen pågår betalar Försäkringskassan sjukpenning.

Arbetsträning

Arbetsträning kan vara en del av andra rehabiliteringsåtgärder. Rehabiliteringsplanen ska vara anpassad till den anställdes förmåga och så småningom kan ökade krav ställas på den anställde. Andra åtgärder på arbetsplatsen kan också vidtas t.ex. ändring av arbetstiden, anskaffning av arbetshjälpmedel m.m. Under arbetsträningen betalar Försäkringskassan inte ut sjukpenning utan den anställde får ansöka om rehabiliteringsersättning från Försäkringskassan.

Arbetsträningen ska ske under minst 20 % av den anställdes normala arbetstid. Arbetar den anställde 40 timmar per vecka, ska arbetsträningen omfatta minst två timmar per dag fem dagar per vecka. Arbetsträning på den ordinarie arbetsplatsen bör högst omfatta tre månader. Om det istället handlar om ett nytt arbete hos den egna eller annan arbetsgivare ska hela rehabiliteringen vara avslutad inom ett år.

På Försäkringskassans hemsida finns en checklista för arbetsträning

Före arbetsträningen

  • Ta kontakt med Försäkringskassan som avgör om den anställde kan få rehabiliteringsersätting under arbetsträning.

  • Den anställde ska ha kommit överens med sin läkare om arbetsträning.

  • Diskutera syftet med arbetsträningen med den anställde och skriv ner det ni kommer överens om.

  • Informera andra på arbetsplatsen vad arbetsträningen innebär.

  • Arbetskamrater, arbetsledare och eventuella fackliga företrädare ska vara informerade.

  • Utse en kontakt- och stödperson till den som ska arbetsträna.

  • Undersök om det finns behov av att anpassa arbetsplatsen.

  • Om den anställde behöver ett arbetshjälpmedel finns det möjlighet att ansöka om bidrag till arbetshjälpmedel hos Försäkringskassan.

Under arbetsträningen

  • Boka in uppföljningssamtal och håll kontakten med den som arbetstränar.

  • Om så krävs gör förändringar i den uppgjorda planeringen.

  • Om det behövs ta kontakt med Försäkringskassan för stöd och hjälp.

Efter arbetsträningen

  • Boka in ett avslutande samtal med den anställde och bestäm hur ni ska gå vidare.

  • Rapportera resultatet av arbetsträningen till Försäkringskassan.