När en anställd måste sluta sin anställning på grund av skäl, som han inte själv rår över, kan det bli aktuellt att ett avgångsvederlag betalas ut. Det kan exempelvis vara fråga om att den anställde sägs upp på grund av att ett företags filial läggs ner eller säljs.

Avgångsvederlaget är oftast ett engångsbelopp och brukar bestå av ett antal månads- eller årslöner, utöver vanlig uppsägningslön under uppsägningstiden. Avgångsvederlaget kan också bestå av ett belopp som fördelas över flera år.

Inom socialförsäkringen betraktas inte avgångsvederlag som inkomst av eget arbete och är därför inte sjukpenninggrundande. Om en anställd får avgångsvederlag måste han eller hon inom tre månader efter att anställningen har upphört anmäla sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och aktivt söka arbete. Görs inte detta riskerar den anställde att inte få någon ersättning vid sjukdom eller föräldraledighet.

Chefer och företagsledning omfattas vanligen inte av de trygghetslagar som finns på arbetsmarknaden. När en sådan person tvingas sluta, är det vanligt att avgångsvederlag betalas ut. Överenskommelse om avgångsvederlag ska då finnas inskrivet i anställningsavtalet.

Vanligen är semesterersättning inräknad när avgångsvederlaget betalas ut som ett engångsbelopp. När avgångsvederlaget betalas ut över längre tid kan frågan om semesterersättning komma på tal. Det är därför viktigt att man vid avtalsskrivning och utbetalning tydligt klargör om semesterersättning ingår i beloppet eller inte.

Beskattning

För den anställde

Om avgångsvederlaget betalas ut som en klumpsumma senast månaden efter anställningens avslut ska ersättningen anses vara huvudinkomst och därmed ska skatteavdrag göras enligt engångsskattetabell. Om avgångsvederlaget betalas ut månadsvis efter avslutad anställning ska det hanteras som sidoinkomst och skatteavdrag göras med 30 procent.

För arbetsgivaren

Avgångsvederlag är underlag för beräkning av arbetsgivaravgifter.

Kommentar

Vid utbetalning av avgångsvederlag gäller som vid all annan utbetalning kontantprincipen, d.v.s. avgångsvederlaget ska redovisas på arbetsgivardeklaration den månad och det år den utbetalas.