På många företag skapas olika gemensamma aktiviteter. Exempel på sådana kan vara konstföreningar, idrottsföreningar m.fl.

En idrottsförening startas av de anställda. En styrelse eller liknande utses och man beslutar om en viss medlemsavgift. I föreningen kan sedan olika aktiviteter förekomma, t.ex. korpfotboll eller besök på idrottsevenemang. Det kan också vara så att idrottsföreningen arrangerar företagets julfest med ekonomiskt bidrag av företaget.

Företaget har egentligen ingen del i en sådan här förening och de anställda kan inte kräva några speciella aktiviteter från företagets sida. Företaget kanske upplåter en lokal för idrottsföreningens möten och hjälper till med uppbörd av medlemsavgift. Det är vanligt att avgiften betalas via löneavdrag.

Löneavdraget ska ske från den anställdes nettolön, d.v.s. lönen efter skatt. Avgiften förmedlas sedan till idrottsföreningens post- eller bankgiro. Företaget och idrottsföreningen kommer sedan överens om tidpunkt för överföring av avgifterna. Det kan ske varje månad, kvartal eller vid annan tidpunkt.

Kommentar

Det kanske inte är någon stor administration att dra avgifterna till idrottsföreningen från nettolönen, men några saker bör man tänka på. Det är viktigt att komma överens om hur avgiften ska hanteras vid sjukdom, föräldraledighet eller annan ledighet, t.ex. att avgiften ackumuleras som en nettolöneskuld som betalas tillbaka när den anställde återgår i arbete. Medlemskapet bör bekräftas skriftligt med angivande av uppsägningstid, så att inte medlemskapet kan avslutas från den ena dagen till den andra.