Om en arbetsgivare anställer en person som varit utanför arbetsmarknaden en längre tid eller är ny i Sverige, kan ekonomisk ersättning utbetalas. Syftet med ersättningen är att göra det lättare för den arbetssökande att komma in på arbetsmarknaden. Stödet kallas för introduktionsjobb.

Vilka krav finns det på arbetsgivaren?

  • Arbetsgivaren ska vara registrerad i Skatteverkets arbetsgivarregister.

  • Arbetsgivaren får inte ha näringsförbud eller skatteskulder som lämnats till Kronofogden.

  • Arbetsgivaren får inte ha betydande betalningsanmärkningar.

  • Arbetsgivaren måste intyga att lön och andra förmåner lämnas enligt kollektivavtal eller är likvärdigt med kollektivavtal i branschen.

  • Arbetsgivaren måste ha ett kollektivavtal eller ha tecknat ett försäkringspaket som är likvärdigt med kollektivavtalade försäkringar i branschen.

  • Arbetsgivaren får inte ha sagt upp anställda på grund av arbetsbrist mindre än tolv månader före den aktuella anställningen.

  • Arbetsgivaren ska göra löneutbetalningar elektroniskt till arbetstagarens konto under hela stödperioden.

  • Arbetsgivaren ska omgående anmäla förändringar som kan påverka rätten till stöd eller stödets storlek till Arbetsförmedlingen.

För vem kan ersättning utgå?

Ersättning kan utbetalas om arbetsgivaren anställer en person som är arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen och som uppfyller något av följande:

  • Deltar i jobb- och utvecklingsgarantin

  • Deltar i jobbgaranti för ungdomar sedan minst 200 dagar

  • Är nyanländ, har fyllt 20 år och deltar i etableringsprogrammet eller ha en pågående etableringsplan alternativt ha varit anvisad till etableringsprogrammet någon gång under de senaste 12 månaderna, eller ha avslutat etableringsplanen under de senaste 12 månaderna

  • Är nyanländ, har fyllt 20 år och inom de senaste 36 månaderna ha fått uppehållstillstånd eller uppehållskort i egenskap av familjemedlem till en EU/EES-medborgare.

Ersättningens storlek

Ersättningen gäller för tillsvidareanställningar och tidsbegränsade anställningar på hel- eller deltid. Ersättning utgår med 80 procent av lönekostnaden, det vill säga bruttolön, sjuklön, semesterlön och arbetsgivaravgifter, upp till maximalt 20 000 kronor brutto per månad vid heltidsarbete. På lön som överstiger 20 000 kronor utgår inget stöd och stödet minskas proportionellt vid deltid.

Ytterligare 2 000 kronor per månad kan betalas ut om den anställde behöver handledning. Handledarbidraget kan betalas ut under de sex första månaderna av anställningen och även detta bidrag minskar proportionellt vid deltid.

Hur lång tid betalas ersättningen ut?

Ersättning betalas ut i 12 månader med möjlighet till förlängning upp till maximalt 24 månader om Arbetsförmedlingen bedömer att den anställde behöver det för att kunna etablera sig på arbetsmarknaden.

Från 1 maj 2020 och året ut förlängs maxtiden tillfälligt med ytterligare 12 månader till maximalt 36 månader.

Ersättning och försäkringar till den anställde

Arbetsgivaren ska ge den anställde lön och andra anställningsförmåner enligt kollektivavtalet i branschen. Om arbetsgivaren inte har något kollektivavtal ska den anställde ändå ha lön och förmåner som är likvärdiga med kollektivavtalet. Det innebär också att arbetsgivaren ska teckna försäkringar för den anställde.

Hur betalas ersättningen ut?

Ersättningen beräknas på de uppgifter som lämnas i arbetsgivardeklarationen. Arbetsgivaren behöver logga in på Arbetsförmedlingens webbtjänst Rekvirera och följa instruktionerna för att hantera ärendet. Därefter hämtar Arbetsförmedlingen uppgifterna som behövs direkt hos Skatteverket och ersättningen betalas genom en kreditering på skattekontot.