Datum för löneutbetalning regleras ofta i kollektivavtal. Det vanligaste är att lönen betalas ut den 25:e i månaden. Om den 25:e infaller på en lördag, söndag eller helgdag är det vanligt att lönen betalas ut fredagen före. Inom vissa avtalsområden har man andra regler. Infaller den 25:e på en lördag betalas lönen ut på fredagen, men om den 25:e infaller på en söndag, betalas lönen ut på måndagen efter.

Om arbetsgivaren inte är avtalsbunden kan man på företaget komma överens om utbetalningsdag. Man måste dock tänka på att många anställda har automatiska överföringar från sina lönekonton. Så en huvudregel kan vara att utbetalningsdatum bestäms så att lönen finns disponibel minst tre bankdagar före den sista i månaden.

Det är viktigt att informera de anställda vilka datum under året som lönen betalas ut. Det kan t.ex. göras genom att informationen läggs ut i personalhandboken eller som ett separat meddelande till de anställda i början av varje år.

Vid utbetalning av löner och förmåner är det en strikt kontantprincip som gäller.

Det betyder att lönen ska tas upp till beskattning vid den tidpunkt då den anställde kan disponera inkomsten. Vanligen är detta vid företagets ordinarie utbetalningsdag.