Beskattning

Andrahandsuthyrning av bostäder eller verksamhetslokaler är enligt huvudregeln en momsfri tjänst. Vid momsfri uthyrning saknas möjlighet till momsavdrag avseende kostnader som tillhör lokalen. Den ingående momsen blir därför en kostnad och en dold moms. Hyresvärden behöver därför ta ut en högre hyra av sina hyresgäster för att täcka sina kostnader (inklusive momsen på dessa kostnader). På detta sätt vältras den dolda ej avdragsgilla momsen över på hyresgästen i form av högre hyra och detta brukar kallas en kumulativ momseffekt.

Uthyrning av bostäder är alltid momsfri (se ordet bostad). För att undvika att momsen inte blir en kostnad för hyresgäster som hyr verksamhetslokal och själva är betalningsskyldiga till moms, finns bestämmelser om s.k. frivillig beskattning vad gäller just uthyrning av verksamhetslokaler.

Den frivilliga beskattningen medför 25 % moms på hyran samt momsavdrag på de kostnader som hör samman med den momspliktiga uthyrningen. Hyresgästens möjlighet till momsavdrag för hyresmomsen är beroende på vilken verksamhet hyresgästen bedriver i lokalen.

Lagrum

2 kap. 11 §, 10 kap. 35 §, 12 kap. mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

1 kap. 11-12 §§, 3 kap. 2-3 §§ 8 a kap., 9 kap. mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

Kommentar

Reglerna om frivillig beskattning vid lokaluthyrning är komplicerade. För att uthyrningen ska kunna omfattas av den frivilliga hyresmomsen måste uthyrningen vara stadigvarande, hyresgästen måste bedriva momspliktig verksamhet i lokalen, viss specifik yta hyras ut, med flera krav.

Eftersom reglerna om frivillig beskattning vid lokaluthyrning ger stora möjligheter för en hyresvärd att återfå moms på sina kostnader är det viktigt att man sätter sig in i hur reglerna fungerar. Det bör göras innan ett kontrakt om uthyrning av lokal/fastighet i första, andra eller tredje hand tecknas.