Definition

Investeringsvaror delas upp i fler kategorier, t.ex. i maskiner, inventarier och liknande anläggningstillgångar vars värde minskar. Investeringsvaror beskrivs som varor som används i en affärsverksamhet och som utmärks av sin varaktighet och sitt värde. Utgiften för köpet är normalt inte direkt avdragsgill vid inkomstbeskattningen utan kostnadsförs genom värdeminskningsavdrag under flera år. Investeringsvaror är alltså sådana varor som minskar i värde.

I momslagen regleras när en anläggningstillgång inte momsbeskattas och där finns även de s.k. jämkningsreglerna.

Lagrum

10 kap. 37 §, 15 kap. mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

3 kap. 24 §, 8 a kap. mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

Beskattning

Försäljning av en anläggningstillgång omfattas enligt huvudregeln av generell momsplikt. Det finns däremot tillfällen då anläggningstillgången inte ska momsbeskattas exempelvis när tillgången ingår i en verksamhetsöverlåtelse eller vid en försäljning av en väl avgränsad del av en verksamhet, se ordet verksamhetsöverlåtelse.

Det finns även ett undantag från moms vid överlåtelse av anläggningstillgångar (inte omsättningstillgångar). Skatteverket har i ställningstagande (230609, dnr: 8-2393260) redogjort för förutsättningarna för undantaget. Följande förutsättningar ska uppfyllas. Leveransen ska avse:

  • - andra tillgångar än omsättningstillgångar och

  • - den beskattningsbara person som levererar tillgången ska kunna visa att den ingående skatten inte till någon del har varit avdragsgill vid förvärvet av tillgången eller vid mera betydande förvärv av varor eller tjänster som tillförts tillgången.

Undantaget från skatteplikt kan tillämpas av både den som är en betalningsskyldig beskattningsbar person och den som bedriver en verksamhet som inte medför sådan betalningsskyldighet. Syftet med bestämmelsen är att undvika den dubbelbeskattning som annars skulle uppstå om överlåtelsen inte särskilt undantogs från moms.

Förutsättningen för att försäljningen av tillgången ska vara momsfri är att säljaren kan visa:

  • att denne inte haft vare sig rätt till avdrag eller återbetalning av ingående moms vid sitt inköp av anläggningstillgången, eller

  • att tillgången tidigare varit föremål för uttagsbeskattning vid överföring mellan olika verksamheter.

Momsfriheten gäller inte:

  • när ett finansieringsföretag säljer tillgångar som övertagits i samband med övertagande av köpeavtal

  • när ett försäkringsföretag säljer tillgångar som övertagits i samband med skadereglering eller

  • när en försäljning sker av importerade varor avseende fartyg och luftfartyg som undantagits från moms.

Vid inköp från någon som vid försäljningen tillämpat reglerna om vinstmarginalbeskattning saknar köparen avdragsrätt. Vid försäljning av tillgången ska inte heller moms tas ut enligt undantaget från moms för vissa tillgångar.

Justering (jämkning)

I momsbeskattningen finns ingen motsvarighet till värdeminskningsavdrag, utan avdrag görs direkt om avdragsrätt föreligger. Det finns däremot regler om korrigering av momsen s.k. justeringsregler (jämkning). Dessa regler syftar till att få ett korrekt momsavdrag över tiden för inköpta investeringsvaror.

Om den momspliktiga andelen ökar eller minskar kan justeringsreglerna medföra antingen en möjlighet att erhålla ytterligare momsavdrag eller en skyldighet att återbetala moms som tillhör tidigare års inköp av investeringsvaror. Justering kan också uppkomma vid försäljning av en investeringsvara. Justering görs inte avseende moms som tillhör omkostnader utan bara avseende s.k. investeringsvaror.

Med investeringsvaror avses i momshänseende:

  • Maskiner, inventarier och liknande anläggningstillgångar, vars värde minskar och där den ingående momsen är minst 50 000 kronor vilket motsvarar ett anskaffningsvärde av 200 000 kronor exklusive moms.

  • Fastigheter där den ingående momsen är minst 100 000 kronor vilket motsvarar ett anskaffningsvärde av 400 000 kronor exklusive moms. Har under ett beskattningsår fler än en åtgärd vidtagits på en fastighet, ska åtgärderna summeras när man tillämpar beloppsgränsen.

Vad som avses med fastighet, se ordet fastighet.

Justeringstiden, dvs. den tidsperiod under vilken korrigering av moms kan bli aktuell, är tio år för fastigheter och fem år för övriga investeringsvaror.

Justeringen görs om förändringar i avdragsrätten skett vid jämförelse med det år då varan anskaffades. Den avdragsgilla andelen ska ha förändrats med minst 5 % i förhållande till vad som gällde vid tidpunkten för förvärvet för att korrigering ska göras (se vidare justering).

Justeringsregeln illustreras med följande bild:

anlaggningstillgang_01

Kommentar

Många företag kan ha förutsättningar att tillämpa undantaget för anläggningstillgångar. Ett vanligt fall är vid försäljning av en personbil. För personbilar finns ett avdragsförbud som medför att avdrag för ingående moms endast får göras för vissa branscher, för övriga saknas avdragsrätt. När ett företag som saknat avdragsrätt vid inköp av personbilen sedan säljer bilen ska moms inte tas ut om förutsättningarna för undantaget är uppfyllda.

Med anledning av EU-domstolens avgörande (C-787/18 Sögård Fastigheter) och därefter Högsta förvaltningsdomstolens domar (210624, not 26, mål nr 4302-17 och 445-448-18) har det klarlagts att delar av de svenska jämkningsreglerna inte är förenliga med EU-rätten. En översyn av reglerna pågår. Skatteverket anger i sin rättsfallskommentar att de svenska bestämmelserna om övertagande av skyldigheten att justera vid en ren fastighetsöverlåtelse inte längre ska tillämpas men att detta kan tillämpas vid verksamhetsöverlåtelse, då denna fråga inte prövades i målen ovan. Skatteverket kommenterar i övrigt justering (jämkning) i olika former på Rättslig vägledning.