Definition

Applikation eller appar beskriver program som körs på smarta telefoner, läsplattor, datorer och andra mobila enheter för kommunikation. Kunden laddar ner en applikation till sin mobil och kan därefter spela spel, läsa tidningar m.m. på mobilen. Försäljning och nerladdning av applikationer sker bl.a. via olika marknadsplatser eller olika företags webbplatser.

Beskattning

Den digitala utvecklingen har förändrat momsbeskattningen. I ett första steg år 2015 ändrades momsen vid försäljning av telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar samt elektroniska tjänster som säljs till privatpersoner eller någon som inte är en beskattningsbar person (B2C) inom EU.

Det andra steget infördes 1 juli 2021 avseende den digitala handeln B2C med fysiska varor som säljs på postorder och fler tjänster inom EU eller varor som kommer från länder utanför EU.

Vad gäller e-, tele-, radio/tv-tjänster beskattas dessa sedan 2015 i det EU-land där privatpersonen finns. Denna beskattning B2C har utvidgats till att gälla även postordervaror och fler tjänster. En svensk säljare tar ut den moms som gäller i köparens land om denne är en privatperson inom EU. För att underlätta för företagen införde EU ett förenklat förfarande som kallades Mini One Stop Shop (MOSS), denna ordning har nu utvidgats och kallas One Stop Shop (OSS). OSS innebär att en svensk säljare kan välja att redovisa och betala momsen till det svenska Skatteverket som i sin tur vidarebefordrar uppgifter och betalning till skattemyndigheten i beskattningslandet, dvs. det land där köparen (privatpersonen) finns. Vid import finns en importordning med en IOSS-deklaration. Se vidare ordet e-handel.

I samband med förändringen 2015 uppkom frågor kring vem som ska ses som säljare. Den som säljer via en applikation (app), själva marknadsplatsen eller förmedlaren. Skatteverket anger att det normalt är förmedlaren som ska anses ha omsatt den elektroniska tjänsten till slutkonsumenten, vilket är i enlighet med EU-kommissionens förklarande anmärkningar om elektroniska tjänster (avsnitt 3), se vidare förmedling och elektronisk tjänst.