Ett av villkoren för att betalningskyldighet till moms ska uppkomma är att en beskattningsbar transaktion ”görs inom landet”. För att kunna avgöra om Sverige får beskatta en transaktion eller inte, finns regler om beskattningsland.

En grundläggande princip för momsen är att beskattningen sker i det land där varan eller tjänsten konsumeras enligt den så kallade destinationsprincipen. Denna används normalt vid handel mellan beskattningsbara personer, dvs. B2B (business to business). Inom EU tillämpas även ursprungsprincipen som innebär en beskattning i det land där säljaren finns eller är etablerad. Ursprungsprincipen tillämpas idag inom EU i vissa fall vid försäljning av varor till privatpersoner och vid försäljning till andra som inte är beskattningsbara personer, till exempel en allmännyttig ideell förening eller en myndighet. Vid handel med privatpersoner används ofta begreppet B2C (business to consumer). Med införandet den 1 juli 2021 av beskattningsregler för e-handel sker beskattning B2C i många fall där konsumtionen sker, dvs. där privatpersonen är bosatt.

Lagrum

6 kap. mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

5 kap. mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

Beskattning

För att en beskattningsbar person ska vara betalningsskyldig för moms ska det finnas en:

  • beskattningsbar transaktion

  • som är momspliktig och

  • görs inom landet.

Den beskattningsbara person som tillhandahåller varor och tjänster inom landet, dvs. Sverige, ska normalt redovisa svensk moms. Man säger att Sverige är beskattningsland.

Vid internationell handel med varor och tjänster kan det vara komplicerat att reda ut vilket land som har rätt att beskatta transaktionen. Regelverket inom EU har lappats och lagats i omgångar då konkurrens såväl mellan EU-länder som med länder utanför EU (tredje land) medfört förändrade regler avseende varor, tjänster och handel via plattformar (e-handel).

Det finns olika ord i Rätt Moms där reglerna om beskattningsland återfinns. I tabellen nedan återfinns dessa sökord. Det kan tilläggas att just begreppet export är sedan införandet av nya mervärdesskattelagen 1 juli 2023 reglerat som ett undantag från moms (se vidare ordet export).

EU - handel med varor

EU-reservregeln

EU-vara till kund med VAT-nummer

EU-vara till kund utan VAT-nummer

EU-vara till privatperson EU-överföring av vara

EU och tredje land - e-handel med varor/tjänster

digital handel

distansförsäljning

e-handel

särskilda ordningar

EU och tredje land - handel med tjänster

tjänstebeskattning

Tredje land - handel med varor

export

import

Kommentar

Att avgöra rätt beskattningsland upplevs som ett av de svårare momenten i momsbeskattningen. Många gånger uppkommer felaktigheter då företag baserar momsbeskattningen på fakturaadressen eller var en tjänst rent fysiskt är utförd, i stället för att tillämpa grundläggande principer som avgör beskattningslandet. När vissa tjänster beskattas där dessa utförs följer det av specialregler, se vidare tjänstebeskattning.