Efter det brittiska valet den 12 december 2019 lämnade Storbritannien EU den 31 januari 2020. Under en övergångsperiod fram till 31 december 2020 fortsatte Storbritannien att ingå i EU:s momsregelverk, Tullunion och i den inre marknaden. Övergångsperioden förlängdes därefter inte. Från och med 1 januari 2021 ses Storbritannien som ett land utanför EU.

Nedan följer exempel på förändringar i och med Brexit.

OSS inte längre möjligt

OSS är en förkortning av ”One Stop Shop” den svenska benämningen är ”en enda kontaktpunkt” på den särskilda momsredovisning som kan göras vid digital handel, varuhandel och handel med elektroniska tjänster med flera tjänster. OSS-deklarationen omfattar inte Storbritannien efter Brexit. I stället kan momsregistrering krävas av företag som har privatpersoner som kunder i Storbritannien. När varor importeras från land utanför EU exempelvis Storbritannien för att säljas till privatpersoner inom EU kan en särskild ordning användas, IOSS. Se vidare ordet e-handelspaketet.

Nordirland

För varuhandel kommer Nordirland att fortsatt vara ett EU-land. Företag i Nordirland som har varuhandel inom EU tilldelas ett särskilt VAT-nummer. Detta VAT-nummer inleds med ”XI” som landsnummer. Precis som andra länders VAT-nummer kan dessa kontrolleras i VIES.

Periodisk sammanställning

Periodisk sammanställning ska inte lämnas för beskattningsbara leveranser och överföringar av varor som transporteras från Sverige till Storbritannien eller beskattningsbara tillhandahållanden av vissa tjänster till Storbritannien efter övergångsperiodens utgång.

Varor

Varor som handlas med Storbritannien ska hanteras som export respektive import. Det innebär att varor fr.o.m. 1 januari 2021 måste tullhanteras och den som ska föra in varor i Storbritannien behöver normalt ett s.k. EORI-nummer utfärdat av tullverket i Storbritannien.

Vid distansförsäljning av varor till privatpersoner i Storbritannien, s.k. postorderhandel eller e-handel, finns särskilda regler som Storbritannien har infört. Det kan även krävas momsregistrering i Storbritannien under vissa förutsättningar.

Nordirland är fortsatt ett EU-land när det gäller varuhandel. Dessa företag tilldelas ett särskilt VAT-nummer som inleds med ”XI” som landsnummer. Precis som andra länders VAT-nummer kan dessa kontrolleras i VIES.

Tjänster

Handeln med tjänster påverkas inte i så hög grad när den sker B2B. Rapporteringen i momsdeklarationen förändras till viss del eftersom handel inom och utom EU har olika rader. Den som köper tjänster från Storbritannien ska på samma sätt som sker vid inköp från t.ex. Norge eller USA redovisa förvärvsmoms.

VAT-nummer

Efter 31 december 2020 kan inte VAT-nummer till företag i Storbritannien kontrolleras. Nordirland är fortsatt ett EU-land vid varuhandel men inte avseende tjänstehandel. Företag från Nordirland tilldelas ett särskilt VAT-nummer som inleds med ”XI” som landsnummer. Precis som andra länders VAT-nummer kan dessa kontrolleras i VIES.

Återbetalning av moms via den elektroniska portalen

Den elektroniska portalen ska fortsatt användas för ansökan om återbetalning av moms på Nordirland som betalats efter den 31 december 2020. Däremot måste återbetalning av debiterad moms i Storbritannien göras via separat förfarande. Se särskilda riktlinjer som gäller från 2021 (Refunds of UK VAT for non-UK businesses or EU VAT for UK businesses VAT Notice 723A).

Se vidare ordet utländsk moms.