När omvänd byggmoms är tillämpligt innebär det att moms inte faktureras på byggtjänster mellan byggföretag. Mellan byggföretag kommer i stället beskattning att ske genom s.k. omvänd betalningsskyldighet. Det innebär att köparen ska räkna fram utgående moms, förvärvsmoms, på sitt inköp. Om köparen har full avdragsrätt för moms ska även ingående moms, räknas fram med motsvarande belopp. Även om det inte sker någon momsdebitering i en faktura krävs ändå att momsredovisning lämnas på särskilda rader i säljarens och köpande företags skattedeklaration. Reglerna innebär att det är köparen som är betalningsskyldig för vissa typer av byggtjänster i stället för säljaren. Bakgrunden till reglerna är att motverka momsfusk inom byggsektorn.
Definition
För att en beskattningsbar person ska vara betalningsskyldig för moms ska det finnas en:
beskattningsbar transaktion
som är momspliktig och
görs inom landet.
Det innebär, som huvudregel, att säljaren fakturerar svensk moms. Den beskattningstekniken frångås i vissa fall bl.a. avseende byggsektorn, som har regler om omvänd byggmoms sedan 2007. När omvänd byggmoms är tillämpligt innebär det att moms inte faktureras på byggtjänster mellan byggföretag.
Från och med 2017 infördes ett EU-harmoniserat fastighetsbegrepp. Syftet är att uppnå en mer enhetlig tillämpning av moms på fastighetsområdet mellan EU-länderna och därmed en enklare momshantering. Detta fastighetsbegrepp påverkar byggmomsreglerna. Som framgår nedan har därför Skatteverket utfärdat ett antal ställningstaganden med förtydligande kring hur den omvända byggmomsen förändras i och med ett ändrat fastighetsbegrepp.
Lagrum
16 kap. 13 § och 14 kap. mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023
1 kap. 2 § 4 b och 10 kap. mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft 30 juni 2023
Beskattning
För en säljare inom byggbranschen är det viktigt att ta ställning till följande tre frågor inför fakturering till en kund:
Är det en vara eller tjänst som säljs?
Om tjänst - omfattas denna av reglerna om byggmoms?
Om ja - är köparen ett byggföretag enligt reglerna om byggmoms?
Om ja - fakturering ska ske utan moms.
Köparen blir nämligen skyldig att redovisa förvärvsmoms vid:
inköp av vissa typer av byggtjänster, när
köparen är ett byggföretag som inte endast tillfälligt säljer vissa typer av byggtjänster eller
köparen är någon som säljer vissa typer av byggtjänster till ett företag som själv inte endast tillfälligt säljer vissa typer av byggtjänster.
Det första att ta ställning till är om det är en vara eller en tjänst som säljs. Säljer företaget en vara kommer man inte att omfattas av den omvända betalningsskyldighet även om man är ett byggföretag. Det gäller t.ex. brädgården som kan ha egna snickare för entreprenaduppdrag men som i det specifika fallet endast säljer byggmaterial.
Om det är en tjänst man säljer så måste tjänsten definieras som en viss typ av byggtjänst för att omvänd betalningsskyldighet ska aktualiseras.
Byggtjänster - omvänd betalningsskyldighet ska användas
Den omvända betalningsskyldigheten tillämpas på ett brett spektrum av byggtjänster, såsom t.ex.:
Mark- och grundarbeten
- Rivning av hus och markarbeten, såsom röjning av byggarbetsplatser och schaktning, utfyllning och sprängning
- Markundersökning, såsom provborrning och provtagning i samband med byggnads- och anläggningsarbete
Bygg- och anläggningsarbeten
- Husbyggnation
- Anläggning av vägar, flygfält och idrottsanläggningar
Bygginstallationer
- Elinstallationer
- Isoleringsarbeten
- VVS-arbeten
- Andra bygginstallationer, såsom t.ex. installation av centraldammsugare, markiser och persienner
Slutbehandling av byggnader
- Puts-, fasad-, och stuckatörsarbeten
- Byggsnickeriarbeten
- Golv- och väggbeläggningsarbeten
- Måleri- och glasmästararbeten
- Annan slutbehandling av byggnader
Uthyrning av bygg- och anläggningsmaskiner med förare
- Uthyrning av sådana maskiner med förare mot ersättning per tid, t.ex. grävmaskiner, kranar, schaktmaskiner, entreprenadmaskiner och liftar
Byggstädning
Uthyrning av arbetskraft för sådana aktiviteter som anges ovan
Det är viktigt att komma ihåg att det är det specifika uppdraget, dvs. tjänsten i fråga, som ska rymmas inom de byggtjänster som omfattas av den omvända betalningsskyldigheten och inte uppdragstagarens verksamhet som sådan eller den SNI-kod som gäller för verksamheten. Efter införandet av byggmomsreglerna har Högsta förvaltningsdomstolen i flera ärenden fastslagit att byggentreprenader eller bygg- och anläggningstjänster ska betraktas som försäljningen av en tjänst. Det har bland annat gällt montering av hissar och kök (RÅ 2010 ref. 50 [II] och RR 100623, mål nr 7153-09). Ersättningen för själva tjänstedelen uppgick här endast till omkring 13,5 %.
Tjänster - där omvänd betalningsskyldighet INTE ska användas
Det som är talande för de byggtjänster som omfattas av den omvända betalningsskyldigheten är att det ofta förekommer i långa entreprenadkedjor. Tjänster som inte direkt gör det har lagstiftaren valt att inte reglera med omvänd betalningsskyldighet. Det innebär därmed att säljaren i vanlig ordning ska fakturera moms för tjänster som t.ex.:
arkitektverksamhet
byggkonsultverksamhet
projektledningsverksamhet
transporttjänster, t.ex. transporter med lastbil
uthyrning av bygg- och anläggningsmaskiner utan förare.
Köparen - ett byggföretag
När det är klarlagt att det är en byggtjänst som säljs ska säljaren förvissa sig om att den som förvärvar tjänsten, köparen, är en:
beskattningsbar person (företagare) som inte endast tillfälligt säljer sådana tjänster eller
en annan beskattningsbar person (mellanman), som säljer sådana tjänster till en beskattningsbar person enligt första punkten.
Avsikten med andra punkten är att det inte ska gå att undvika reglerna om omvänd beskattning genom att sätta in ett icke-byggföretag i entreprenadkedjan. Genom denna reglering har lagstiftaren velat säkerställa att den omvända betalningsskyldigheten tillämpas i vid bemärkelse inom byggsektorn.
I begreppet ”inte endast tillfälligt” ligger att köparen inte endast undantagsvis eller vid enstaka tillfällen säljer byggtjänster. I förarbetena (Prop. 2005/06:130 s 65) finns exempel på situationer när den omvända betalningsskyldigheten inte ska tillämpas på grund av att köparna inte är byggföretag. Det gäller t.ex. ett moderbolag som vid något enstaka tillfälle har fakturerat vidare en byggtjänst till ett dotterbolag eller en fastighetsförvaltare som vid något enstaka tillfälle vidarefakturerat delar av en köpt tjänst på en annan fastighetsägare. Skatteverket uttalar i sitt ställningstagande (081209, dnr: 131 704433-08/111), att det inte endast är antal tillfällen som avgör bedömningen ”inte endast tillfälligt”. I stället avgör omständigheterna i det enskilda fallet som t.ex. om tjänsterna erbjuds och tillhandahålls regelbundet eller om det är udda företeelser i verksamheten m.m.
Figurerna nedan visar när det ska vara omvänd beskattning.
Avdragsrätt för moms
Ett byggföretag som säljer byggtjänster utan moms p.g.a. att köparen ska förvärvsbeskatta sig har rätt till återbetalning av moms på inköp i sin verksamhet. Det typiska byggföretaget kan därmed komma att ha en stor del moms att återfå från Skatteverket, eftersom det inte finns någon utgående moms som ska inbetalas till Skatteverket.
Observera att om ett företag får en faktura inklusive moms från underentreprenören är denna ingående moms inte avdragsgill för fakturamottagaren eftersom det är en felaktigt debiterad moms från underentreprenören. En felaktigt debiterad moms utgör inte avdragsgill ingående moms enligt Skatteverket, även om fakturamottagaren hävdar att avdrag gjorts i god tro om att moms skulle tas ut av leverantören. Yrkas avdrag för denna felaktigt debiterade moms, riskerar den som gör avdrag även att påföras skattetillägg. Om fakturamottagaren observerar att underentreprenören felaktigt påfört ingående moms, ska fakturamottagaren i stället förvärvsbeskatta den erhållna tjänsten. Fakturamottagaren har också rätt att återkräva den feldebiterade momsen av underentreprenören om fakturan betalats till underentreprenören.
Redovisning av moms
Från och med 2008 tillämpas en fakturadatummetod inom byggsektorn. I situationer när säljaren ska fakturera moms, innebär den att säljaren ska redovisa den utgående momsen när faktura har utfärdats. Om köparen erlägger betalning enligt en viss plan och utan att en faktura har ställts ut, ska momsen på det mottagna beloppet redovisas av säljaren i samband med att betalningen erhålls. För den säljare som varken fakturerat eller mottagit betalning i förskott ska momsen redovisas senast för den redovisningsperiod som omfattar den andra kalendermånaden efter den månad då leverans skett. Om köparen har avdragsrätt för ingående moms så får momsen redovisas i samma ordning som gäller för den utgående momsen hos säljaren.
Vid förvärv av bygg- eller anläggningstjänster när omvänd betalningsskyldighet gäller och fakturadatummetoden tillämpas ska byggföretaget som köper byggtjänster redovisa utgående moms i den redovisningsperiod när säljaren har ställt ut fakturan. En fråga har varit om köparen får redovisa den ingående momsen i samma månad som fakturan är daterad, även om köparen inte mottagit fakturan från det säljande byggföretaget? Enligt Skatteverkets skrivelse om redovisning av mervärdesskatt vid omvänd betalningsskyldighet när fakturadatummetoden tillämpas (080912, dnr: 131 525643-08/111) får redovisning av ingående skatt ske för den redovisningsperiod som utgående skatt ska redovisas. Detta gäller även om fakturan har mottagits av köparen i en senare redovisningsperiod än den i vilken fakturan är daterad. Observera att reglerna om förvärvsbeskattning mellan byggföretag även gäller vid a conto- och förskottsfakturering. Det är en effekt av att tidigare reglerna om momsfria a conton och förskott inom bygg- och anläggningsbranschen slopats.
Faktureringsskyldighet
Enligt svenska faktureringsregler finns endast ett generellt krav på faktura mot beskattningsbar person. Det finns en skyldighet att ställa ut faktura för försäljning av bygg- och anläggningstjänster till den som inte är beskattningsbar person.
Vid upprättande av en faktura utan öppen debiterad moms ska säljaren enligt gällande faktureringsregler ange varför momsen har utelämnats.
Fakturatext: |
”omvänd betalningsskyldighet” |
Deklaration
Värdet på fakturan från säljaren redovisas på rad 24. Eftersom det inte finns någon moms debiterad på fakturan får köparen själv räkna fram förvärvsmomsen. Köparen som ska förvärvsbeskatta sig för inköp av byggtjänster ska redovisa förvärvsmomsen 25 % på rad 30. Förutsatt att köparen har full avdragsrätt för moms redovisas motsvarande belopp som ingående moms på rad 48. I exemplet nedan har ett byggföretag köpt in byggtjänster för 5 000 kronor. Förvärvsmomsen har räknats fram till 25 % av detta belopp. Motsvarande belopp är redovisat som avdragsgill ingående moms. Det blir därmed 0 kronor att inbetala till staten.
Kommentar
Tips om hur gå till väga för att veta om omvänd beskattning gäller eller inte:
Mitt företag är säljare: | Mitt företag är köpare: |
Försäkra dig om att det är en tjänst som ska säljas till skillnad från en vara. Bedöm om tjänsten är en s.k. byggtjänst som ska omfattas av reglerna. Ta reda på om förvärvaren är ett byggföretag som inte endast tillfälligt säljer byggtjänster etc. (det kan många gånger vara säkrast att själv fråga köparen). | Definiera om företaget är en förvärvare, köpare, som omfattas av reglerna för omvänd betalningsskyldighet, dvs. företaget säljer inte endast tillfälligt de aktuella typerna av byggtjänster. Försäkra dig om att företagets rutiner för hantering av leverantörsfakturor är tillfredsställande så att det: - sker förvärvsbeskattning i förekommande fall, och - fakturor som felaktigt innehåller moms fångas upp och krediteras av säljaren. |
Risk att beakta: | Risk att beakta: |
Eftersom företaget riskerar att påföras utgående moms vid en felaktig bedömning och därutöver även skattetillägg med 20 % så är det viktigt att ta ställning till om moms ska faktureras eller inte. | Eftersom företaget riskerar att nekas avdrag för felaktigt debiterad moms och därutöver skattetillägg så är det viktigt att ta ställning till om eventuell moms är korrekt debiterad. Utebliven förvärvsbeskattning torde ej kunna leda till att skattetillägg påförs så länge företag har full avdragsrätt för moms. |
Byggmomsreglernas införande medförde att en stor mängd frågor ställdes till Skatteverket. Förändringen av fastighetsbegreppet påverkade även bedömningen om reglerna om omvänd byggmoms skulle tillämpas. En stor mängd skrivelser och ställningstaganden från Skatteverket finns därför publicerade (se sammanställning nedan och Skatteverkets webbplatswww.skatteverket.se). Ytterligare information och bakgrund till reglerna finns även att hitta i förarbetena till lagen.
Regeringens proposition 2005/06:130
SFS 2006:1031
Skrivelser och ställningstaganden från Skatteverket:
Datum | Dnr | Namn |
071119 | 131 690785-07/111 | Mervärdesskatt och hyresgästanpassningar av bostäder eller lokaler. |
071218 | 131 771227-07/111 | Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid tillhandahållande av tjänst avseende montering/installation av egentillverkade varor. |
080123 | 131 51827-08/111 | Mervärdesskatt; en kommuns utdebitering av kostnad vid grävningstillstånd för allmän platsmark. |
080124 | 131 45437-08/111 | Mervärdesskatt vid installationer för fjärrvärme. |
080421 | 131 193945-08/111 | Mervärdesskatt på tjänster som avser installation av lås m.m. |
080703 | 131 426709-08/111 | Mervärdesskatt; tillämpningsområdet för fakturadatummetoden. |
080912 | 131 525643-08/111 | Redovisning av mervärdesskatt vid omvänd skattskyldighet när fakturadatummetoden tillämpas. |
081209 | 131 704433-08/111 | Uttrycket ”inte endast tillfälligt” vid omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt inom byggsektorn. |
161222 | 131 552367-16/111 | Det mervärdesskatterättsliga fastighetsbegreppet - frågor och svar nr 1. |
161222 | 131 554069-16/111 | Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid tillhandahållande av tjänst avseende montering/installation av utrustning och maskiner. |
161222 | 131 554071-16/111 | Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid tillhandahållande av tjänst avseende reparation eller underhåll av fastighet. |
170614 | 131 101175-17/111 | Frågor och svar (A) - allmänna förutsättningar för omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt inom byggsektorn. |
170614 | 131 101180-17/111 | Frågor och svar (B) - omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt inom byggsektorn vid arbete på och i byggnader. |
170614 | 131 101225-17/111 | Frågor och svar (C) - omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt inom byggsektorn vid arbete och uppförande på mark. |
170614 | 131 101266-17/111 | Frågor och svar (D) - bedömning av om vissa tjänster omfattas av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt inom byggsektorn. |
191122 | 202 448424-19/111 | Det mervärdesskatterättsliga fastighetsbegreppet. |
191217 | 202 157785-19/111 | Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt på vissa tjänster i samband med byggnation. |
211025 | 8-1148780 | Staten och bestämmelserna om omvänd skattskyldighet för inköp av byggtjänster. |
211025 | 8-1148796 | Kommunerna och bestämmelserna om omvänd skattskyldighet för inköp av byggtjänster. |