För tid fram till och med 30 juni 2023 ska det finnas en omsättning av en vara eller tjänst för att moms överhuvudtaget ska komma i fråga. Begreppet omsättning har efter införandet av nya mervärdesskattelagen 1 juli 2023 ersatts av begreppen leverans av varor mot ersättning och tillhandahållande av tjänster mot ersättning. Se vidare ordet beskattningsbar transaktion.

Observera att den fortsatta framställningen av ordet omsättning avser tid fram till och med 30 juni 2023. Det är viktigt att även fortsättningsvis känna till begreppet omsättning då en stor mängd rättsfall och ställningstaganden med mera, hänvisar till begreppet omsättning.

För att någon fram till 30 juni 2023 ska vara skattskyldig till moms enligt huvudregeln, ska följande fyra förutsättningar vara uppfyllda:

omsättning görs av varor eller tjänster omsättningen är momspliktig omsättningen görs av en beskattningsbar person i denna egenskap omsättningen görs inom landet.

Försäljning av varor och tjänster är en form av omsättning. Men det är inte bara försäljning som utgör omsättning i momssammanhang. Uttag för privat bruk ur en verksamhet, uttag mellan koncernföretag, överföringar m.m. anses också vara en omsättning. Den som omsätter varor eller tjänster uppfyller ett av kraven för att vara skattskyldig till moms enligt momslagens huvudregel fram till 30 juni 2023.

Lagrum

5 kap. mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

2 kap. mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

Beskattning

Med omsättning menas att någon:

  • överlåter en vara eller utför en tjänst mot ersättning, dvs. det vi vanligen kallar försäljning

  • för över en vara till ett annat EU-land under vissa förutsättningar (EU-handel)

  • tar ut en vara eller tjänst (uttag).

Överlåta varor eller utföra tjänster mot ersättning

När någon överlåter en vara eller utför en tjänst krävs det att detta sker mot någon form av ersättning. Det finns en koppling mellan prestation och motprestation. Det föreligger därför ingen omsättning, om något överlåts utan motprestation. Av den anledningen utgår ingen moms när en gåva eller ett bidrag överlämnas. Däremot är byten en omsättning då det i sådana fall utgår en ersättning i form av en bytesvara eller en bytestjänst.

När anses en vara överlåten mot ersättning? För omsättning krävs inte att varan har levererats, utan redan när ett avtal om äganderättsövergång ha träffats föreligger omsättning.

När anses en tjänst utförd mot ersättning? Med tillhandahållande av en tjänst menas att den som utfört tjänsten fullgjort vad som ankommer på denne. Tjänster med utsträckning i tiden, t.ex. uthyrning, anses tillhandahållna successivt dvs. löpande under hyresperioden.

Överföra varor mellan EU-länder

Omsättning av vara föreligger även när någon överför en vara till ett annat EU-land.

I begreppet överföring av vara ligger att en vara transporteras från ett land till ett annat land inom EU, utan att det sker en äganderättsöverlåtelse. Överföring av egna varor kan exempelvis ske för att användas på en mässa eller om man har ett lager i annat land.

Den fysiska transporten mellan två EU-länder av den egna varan kan medföra att momsregistrering måste ske och förvärvsmoms redovisas i ankomstlandet. Hanteringen skiljer sig åt i olika EU-länder och i vissa länder finns förenklingsförfaranden för att undvika krav på momsregistrering.

Sedan 2020 finns förenklingsregler inom EU avseende avropslager för att slippa krav på momsregistrering i mottagarlandet. Se vidare ordet EU-överföring av vara.

Uttag av vara eller tjänst

När uppkommer ett uttag? Uttag som medför uttagsbeskattning uppkommer när någon som är skattskyldig till moms t.ex:

  • tar ut en vara ur en verksamhet för sitt eget eller för personalens privata bruk

  • överlåter en vara utan ersättning

  • för över en vara till en verksamhet som saknar möjlighet att göra avdrag eller endast har delvis möjlighet att göra avdrag för ingående moms

  • utför en tjänst åt sig själv eller sin personal för privat eller annat rörelsefrämmande ändamål utan ersättning

  • använder eller låter någon annan använda en tillgång som hör till verksamheten för privat eller rörelsefrämmande ändamål

  • nyttjar eller låter annan nyttja för privat eller rörelsefrämmande ändamål en personbil eller motorcykel för vilken avdragsrätt eller återbetalningsrätt föreligger (ett avdragsförbud kan medföra att avdragsrätt inte föreligger)

  • byggtjänster utförs eller upphandlas för ett byggföretags hyresrätt, bostadsrätt eller fastighet och lägenheten eller fastigheten utgör lagertillgång i byggföretagets verksamhet

  • fastighetstjänster, såsom byggtjänster och lokalstädning m.fl., som utförs av fastighetsägaren på egen lägenhet eller fastighet i momsfri verksamhet.

Uttag uppkommer t.ex. inte:

  • vid överlåtelse av varor utan ersättning om varorna är gåvor av mindre värde eller varuprover och dessa ges för den skattskyldiges egen verksamhet.

Uttagsbeskattning av varor ska i princip bara ske i de fall den beskattningsbara personen haft rätt till avdrag för eller återbetalning av den ingående skatten. Även om det endast har funnits en begränsad rätt till avdrag eller återbetalning av ingående moms kan uttagsbeskattning ske.

Observera att ovanstående regler medför att företag i en koncern normalt inte kan tillhandahålla varor och tjänster till andra koncernföretag utan att fakturera dessa transaktioner. Trots att koncernbidragsrätt kan föreligga mellan bolagen måste moms redovisas om skattskyldighet föreligger för transaktionerna. Om fakturering med moms inte sker för skattepliktiga koncerntransaktioner kan utgående moms påföras genom uttagsbeskattning. Uttagsbeskattningen blir en kostnad för koncernen då det i sådana fall vanligtvis inte ställs ut någon faktura. En faktura måste finnas för att styrka det inköpande bolagets avdragsrätt för ingående moms.

Om man tar ut varor ur sin verksamhet för att använda vid representation är uttaget undantaget från moms under förutsättning att kostnaderna för representationen är avdragsgilla vid inkomsttaxeringen.

Beskattningsunderlaget som moms ska beräknas på regleras särskilt. Normalt används inköpsvärdet eller tillverkningskostnaden vid tidpunkten för uttaget som beskattningsunderlag. Om en transaktion sker till närstående till över- eller underpris och parterna inte har full avdrags- eller återbetalningsrätt sker omvärdering av beskattningsunderlaget till marknadsvärde (se vidare ordet pris). Affärsmässigt betingade prisnedsättningar medför dock inte uttagsbeskattning. Privat nyttjande av personbil uttagsbeskattas i vissa fall och då används samma värde som vid beräkning av arbetsgivaravgifter för anställds bilförmån.

Gränsdragning avseende omsättning

Bedömningen kring omsättningen kan vara enkel men det finns även fall där mer komplicerade gränsdragningar kan uppkomma. Flera rättsfall från svenska domstolar eller EU-domstolen har medfört att Skatteverket förtydligat skrivningar i den Rättsliga vägledningen och utfärdat ställningstaganden för att klargöra verkets syn på hur momsreglerna ska tillämpas. För mer information om dessa hänvisas till ordet beskattningsbar transaktion.

I ett ställningstagande (190115, dnr: 202 398393-18/111) förtydligar Skatteverket att de grundläggande uttrycken omsättning av vara och leverans ska tolkas på ett sätt som är konformt med EU-rätten. I och med införandet av nya mervärdesskattelagen 1 juli 2023 har motsvarande begrepp som i EU-rätten inarbetats i den svenska momslagstiftningen.

”Omsättning av vara föreligger när rätten att förfoga över varan såsom ägare, övergår från säljaren till köparen. När förfoganderätten har övergått till köparen kan denne få olika rättigheter t.ex. att använda, modifiera, pantsätta, överlåta och låna ut varan. Förutom att säljaren genom avtal ska överföra den rättsliga förfoganderätten till köparen ska också den faktiska förfoganderätten och den ekonomiska risken övergå till köparen. Även om det civilrättsliga avtalet inte är avgörande kan det ändå ge vägledning vid bedömningen av om en transaktion innebär en sådan överföring av förfoganderätten som avses i EU-rätten.”

Skatteverket har på Rättslig vägledning kommenterat hur man ser på ersättning för en tjänst när köparen i enlighet med gällande avtal sagt upp en pågående tjänst. Skatteverket anser att den ersättning som då eventuellt utgår utgör ersättning för en tillhandahållen tjänst. Det kan t.ex. gälla vid uppsägning av olika abonnemangsavtal. Skatteverket konstaterar att det ska vara moms på en tillkommande ersättning eftersom köparen hade haft möjlighet att dra nytta av tjänsten men väljer att säga upp tjänsten i stället. Det belopp som erläggs ska alltså inte ses som ett skadestånd som inte beläggs med moms.

Deklaration

Momspliktig omsättning inom Sverige ska normalt redovisas på rad 05 i skattedeklarationen. Exportomsättning och omsättning till andra EU-länder redovisas på någon av raderna 35-40. Överföring till annat EU-land redovisas på rad 35 i skattedeklarationen. Uttag redovisas på rad 06.

Kommentar

Det kan vara enkelt att konstatera att omsättning föreligger vid t.ex. vanlig försäljning. Däremot förekommer ofta felaktigheter kring bl.a. hanteringen av byten då sådana ska ses som två olika omsättningar och inte nettoredovisas. Vidare förekommer även felaktigheter kring s.k. uttagssituationer. En vanlig felaktighet är att koncernföretag tillhandahåller varor och tjänster mellan varandra utan att fakturera.

Den som har en årsomsättning som inte överstiger 80 000 kronor kan vara momsbefriad och behöver därför inte momsregistrera sig eller redovisa moms. Den som är momsbefriad kan inte heller göra avdrag för ingående moms på kostnader. Se fler detaljer under ordet omsättningsgräns.