En vanlig fråga är hur momsbeloppet i en faktura ska hanteras i de fall fakturabeloppet avrundas.

Skatteverket anger i ställningstagande (200117, dnr: 8-19049) att avrundningslagen, saknar betydelse för beräkningen av moms och beskattningsunderlaget. Det är ersättningen som en säljare får som är utgångspunkt för momsberäkningen.

Skatteverket sammanfattar i Rättslig vägledning att momsen beräknas på beskattningsunderlaget enligt gällande skattesats. Skatteverket anger att det innebär följande:

att momsbeloppet i en faktura kan komma att anges i kronor och ören att ören anges med två decimaler och att avrundning av tredje decimalen bestämmer hur ett tal med två decimaler avrundas, genom att 0, 1, 2, 3 eller 4 avrundas nedåt och 5, 6, 7, 8 eller 9 avrundas uppåt.

Faktura

Skatteverket anger i Rättslig vägledning att en säljare som i fakturan beräknar momsen med kronor och ören inte ska avrunda momsbeloppet till hela krontal.

Genom ett exempel visas detta på följande sätt:

Vara

3 500,00

Tjänst

720,00

Milersättning

247,75

Summa exkl. moms

4 467,75

Moms (25 % x 4 467,75)

1 116,94

Summa att betala

5 584,69

Vidare förtydligar Skatteverket att vid fakturering kan fakturans slutsumma, d.v.s. summa att betala, avrundas till hela krontal. Då ska avrundning göras enligt avrundningslagen. Det innebär att öretal ska avrundas till närmaste hundratal. Slutsiffror ett till fyrtionio avrundas nedåt och slutsiffrorna till och med nittionio uppåt i enlighet med 2 § avrundningslagen. Även här anger Skatteverket att deras uppfattning är att avrundning varken får göras på beskattningsunderlaget eller momsbeloppet. Det medför att det i fakturan uppkommer en differens mellan beskattningsunderlaget och framräknad moms och den till hela krontal avrundade summan att betala. Beloppet kan lämpligen anges separat såsom ”öresavrundning”.

Genom ett exempel visas detta på följande sätt:

Vara

3 500,00

Tjänst

720,00

Milersättning

247,75

Summa exkl. moms

4 467,75

Moms (25 % x 4 467,75)

1 116,94

Öresavrundning

0,31

Summa att betala

5 585

Bokföring

Skatteverket anger vidare att bokföringen kan ha ett konto för öresavrundning som uppkommer när avrundningslagen har tillämpats, men hänvisar till ovanstående, dvs. att varken beskattningsunderlaget eller momsbeloppet får avrundas enligt avrundningslagen. Det här innebär att endast avrundningar till två decimaler enligt ovan kan bokföras på detta konto.

Deklaration

Hur moms ska redovisas i skatte-/momsdeklarationen återfinns inte i momslagen utan i Skatteförfarandelagen 22 kap. 1 §. Lagen om avrundning av vissa öresbelopp gäller alltså inte. I skattedeklarationen ska beloppet anges i hela kronor och ören faller bort. Löpande ska därför momsen beräknas och summeras i kronor och ören (två decimaler). Först när totalen av momsen ska fyllas i skattedeklarationen faller örestalet bort.