Definition
Priset på en vara eller tjänst eller om något ges ut gratis är en central fråga som måste beaktas i momshänseende. Sammanfattningsvis gäller följande:
Huvudregeln är ... | ... att ersättningen (priset) är beskattningsunderlaget för moms |
... men om varan eller tjänsten är gratis | ... sker uttagsbeskattning till inköps-/ tillverknings-/självkostnadspris |
... eller om transaktionen sker till närstående till över- eller underpris och parterna inte har full avdrags- eller återbetalningsrätt | ... sker omvärdering av beskattningsunderlaget till marknadsvärdet |
Lagrum
78 kap. 2-3 §§, 13-19 §§ m.fl. mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023
7 kap. 2-5 §§ mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023
Beskattning
Huvudregeln
Beskattningsunderlaget för moms är den faktiska ersättning (priset) som säljare fått för en vara eller tjänst. Beskattningsunderlaget är värdet på vilket momsen ska beräknas och moms ska inte ingå i beskattningsunderlaget. På beskattningsunderlaget läggs den skattesats som gäller för den aktuella varan eller tjänsten under förutsättning att betalningsskyldighet för moms föreligger. I beskattningsunderlaget ska allt inräknas utom ränta och moms. Därför ska även värdet av byten, kompensation för olika skatter och avgifter och andra tillägg till priset inräknas i beskattningsunderlaget.
Om försäljning sker av flera olika varor och tjänster som är från varandra klart avskiljbara, ska beskattningsunderlaget delas upp enligt den s.k. delningsprincipen. Även om ett gemensamt pris är satt så kan beskattningsunderlaget delas upp genom uppdelning efter skälig grund. Därefter beskattas respektive del efter tillämpliga momsregler, t.ex. efter skattesats, beskattningsland och undantag.
I det här sammanhanget ska EU-domstolens bedömning i ett ärende om gåva i samband med prenumeration nämnas (C-505/22 Deco Protete-Editores). Skatteverket sammanfattar så här:
”EU-domstolen har bedömt att en gåva i form av en surfplatta eller en smartmobil som ett bolag ger till sina nya prenumeranter inte är överlåtelse av varor utan ersättning. Värdet på gåvan understiger 50 euro. Överlåtelsen ska ses som ett tillhandahållande som är underordnat det huvudsakliga tillhandahållandet, prenumerationen av tidskrifter. Att bolaget ger nya prenumeranter en gåva är ett incitament för att få kunder att teckna en prenumeration. Den har inget annat syfte än att öka antalet prenumeranter på de tidskrifter som bolaget publicerar och följaktligen att öka bolagets vinst. Det framgår också att bolaget i sina affärsmässiga beräkningar beaktar att vissa prenumeranter kommer att säga upp sina prenumerationer efter den första månadsbetalningen och ändå ha möjlighet att behålla gåvan utan skyldighet att fortsätta prenumerera. Inte desto mindre medför överlåtelsen av en prenumerationsgåva att bolagets prenumeranter ökar väsentligt varje år. Överlåtelsen av en sådan gåva har således inte något självständigt syfte ur genomsnittskonsumentens synvinkel, vilken går med på att betala minst en månads prenumeration för att erhålla gåvan (C-505/22, Deco Proteste - Editores).”
För mer information om uppdelning m.m. se ordet beskattningsunderlag.
Gratis - uttagsbeskattning
Det är viktigt att känna till att även uttag kan utgöra en transaktion som medför en beskattning där utgående moms ska redovisas på värdet av uttaget. Detta kan exempelvis bli aktuellt när uttag sker för privat eller anställdas användning eller om man överlåter vara till någon utomstående utan att ta betalt. Genom uttagsbeskattning neutraliserar momssystemet den moms som dragits av som ingående moms vid inköp i verksamheten. Av den anledningen är reglerna om uttagsbeskattning endast tillämpliga om avdragsrätt förelegat vid inköpet. Normalt används inköpsvärdet eller tillverkningskostnaden vid tidpunkten för uttaget som beskattningsunderlag. Affärsmässigt betingade prisnedsättningar medför inte uttagsbeskattning. Privat nyttjande av personbil uttagsbeskattas i vissa fall och då används samma värde som vid beräkning av arbetsgivaravgifter för anställds bilförmån.
Uttagsbeskattning sker endast när vara eller tjänst tas ut utan ersättning, dvs. gratis (C-412/03 Hotel Scandig Gåsabäck). En vanlig felaktighet är att någon privat nyttjar en tillgång t.ex. en taxibil utan att fakturering och betalning sker för nyttjandet. Uttaget utgör en beskattningsbar transaktion och utgående moms ska normalt redovisas. För att uttagsbeskattning inte ska ske av en taxibil måste det visas att denna rullat dygnet runt och att utrymme därmed inte finns för privat nyttjande.
Om en vara tas ut ut rörelsen och den anses ha minskat i värde uppstår frågan om vilket värde som är inköpspriset enligt mervärdesskattelagen. Skatteverket stödjer sig på EU-domar (C-63/96 Skripalle, C-322/99 och C-323/99 Fischer och Brandenstein, punkt 84 m.fl.) när man uttalar att det är det historiska inköpspriset som ska användas för uttagsbeskattning. Detta förutsätter att marknadsvärdet inte understiger detta värde.
Pandemin, kriget i Ukraina och hållbarhetsarbete har fått uttagsreglerna att ifrågasättas. När varor och tjänster skänkts till behövande i kriser eller när varor skänks till välgörenhetsorganisationer i stället för att kasseras, upplevs reglerna allt för stelbenta och flera EU-länder har förändrat sina nationella regler. En uppskattning av marknadsvärdet måste göras i det enskilda fallet. När det gäller livsmedel anses marknadsvärdet vara 0 kronor när datumet för sista förbrukningsdag är nära. Det medför att mat kan skänkas bort i stället för att kasseras.
Över- eller underpris mellan närstående parter - omvärdering till marknadsvärde
Reglerna avseende prissättning som infördes 2008 är avsedda att förhindra skatteundandragande i verksamheter som inte kan göra avdrag för all ingående moms (blandad verksamhet) och där man försöker skapa fördelar på momsområdet genom att sätta ett överpris eller ett underpris prop. 2007/08:25. Prissättningsreglerna innebär att ett marknadsvärde ska tillämpas vid handel mellan närstående parter om dessa inte har full avdragsrätt för ingående moms.
När ska omvärdering ske?
Omvärdering ska ske i följande fall:
Om priset ... | Om parterna (säljaren / köparen) | Om transaktionen ... |
... är lägre än marknadsvärdet och den skattskyldige inte kan göra sannolikt att priset beror på marknadsmässiga villkor. | Köparen har inte full avdrags- eller återbetalningsrätt. Parterna är närstående. | ... avser transaktion inom Sverige och unionsinterna förvärv av varor. |
... är lägre eller högre än marknadsvärdet och säljaren inte kan göra sannolikt att priset beror på marknadsmässiga villkor | Säljaren har inte full avdrags- eller återbetalningsrätt. Säljarens avdragsrätt för blandad verksamhet är baserad på relationen momsfri omsättning genom total omsättning . Parterna är närstående. | ... avser en momspliktig eller vissa momsfria transaktioner. |
Som framgår ovan gäller reglerna om omvärdering både vid transaktioner inom Sverige som vid transaktioner mellan EU-länder. Sedan tidigare finns även andra liknande regler vid import.
Ingen omvärdering om priset beror på marknadsmässiga villkor
I förarbetena till reglerna (prop. 2007/08:25 s. 254) anges några exempel på fall där ingen omvärdering ska ske då priset beror på marknadsmässiga villkor. Ett sådant exempel är det pris som en arbetsgivare tar ut av en anställd som en följd av sedvanliga rabatter. Ett annat exempel är prissättning vid en gränsöverskridande transaktion. Om priset understiger marknadsvärdet i Sverige även om priset är det normala priset på säljarens marknad i det andra landet anses priset vara marknadsmässigt betingat och ingen omvärdering ska ske.
När är parterna närstående?
Omvärdering ska bara ske om parterna är närstående. Säljare och köpare anses vara förbundna med varandra om följande föreligger:
familjeband eller andra nära personliga band
organisatoriska band
äganderättsliga band
finansiella band
band på grund av medlemskap
band på grund av anställning eller
andra juridiska band.
Familjeband och andra nära personliga band
I förarbetena till reglerna (prop. 2007/08:25 s. 131) anges att när det gäller familjeband eller andra personliga band bör sammanfattningsvis följande personer anses vara förbundna med varandra vid tillämpning av reglerna om omvärdering.
En fysisk person och hans make eller sambo. Detsamma gäller en fysisk person och hans egna eller hans makes eller sambos ...
släktingar i rätt upp- eller nedstigande led,
barns make eller sambo,
syskon, syskons make eller sambo och deras barn,
förälders syskon och dennes make eller sambo, eller
kusin och dennes make eller sambo.
Slutligen bör också fysiska personer mellan vilka det finns andra nära personliga band anses som förbundna med varandra.
Organisatoriska, äganderättsliga och finansiella band, m.m.
I förarbetena till reglerna (prop. 2007/08:25 s. 134) anges att här avses följande:
ett företag och en ledamot av dess styrelse eller motsvarande ledningsorgan
ett företag och en ledamot av styrelsen eller motsvarande ledningsorgan hos dess dotterföretag
ett dotterföretag och en ledamot av styrelsen eller motsvarande ledningsorgan hos dess moderföretag
ett företag och en ledamot av styrelsen eller motsvarande ledningsorgan hos dess intresseföretag samt
ett intresseföretag och en ledamot av styrelsen eller motsvarande ledningsorgan hos företaget som har ett betydande inflytande över intresseföretaget.
Juridiska band m.m.
I förarbetena till reglerna (prop. 2007/08:25 s. 135) anges att här avses ett företag och dess anställda, inbegripet anställda hos moder-, dotter- eller intresseföretag, samt ett företag och sådana fysiska personer som är närstående till dess anställda.
Marknadsvärde
Med marknadsvärde avses hela det belopp som köparen av en vara eller tjänst, i samma försäljningsled som det där transaktionen av varan eller tjänsten äger rum, vid tidpunkten för transaktionen och i fri konkurrens skulle få betala till en oberoende säljare inom landet för en sådan vara eller tjänst.
Om ingen jämförbar leverans av varor kan fastställas, ska marknadsvärdet utgöras av ett belopp som inte understiger inköpspriset för varorna eller för liknade varor eller, om inköpspris saknas, självkostnadspriset, vid tidpunkten för transaktionen. Om ingen jämförbar omsättning av tjänster kan fastställas, ska marknadsvärdet utgöras av ett belopp som inte understiger företagets kostnad för att utföra tjänsten. Om en vara tas ut ur rörelsen och den anses ha minskat i värde anser Skatteverket med stöd av EU-domar (C-63/96 Skripalle, C-322/99 och C-323/99 Fischer och Brandenstein, punkt 84 m.fl.) att det är det historiska inköpspriset som ska användas för uttagsbeskattning. Detta förutsätter att marknadsvärdet inte understiger detta värde.
Högsta förvaltningsdomstolen har i en dom (100913, målnr 1335-10) uttalat att moms ska betalas på det pris som betalas för en personalmåltid och att detta gäller även i situationer när måltiden säljs till ett pris som understiger marknadsvärdet. Enligt Högsta förvaltningsdomstolen finns ingen möjlighet att tillämpa reglerna om omvärdering till marknadsvärdet när det pris som åsätts för personalmåltiden är affärsmässigt och till gagn för verksamheten. Med anledning av denna dom har Skatteverket utformat ett ställningstagande (101213, dnr: 131 812006-10/111).
Högsta förvaltningsdomstolen (141618, mål nr: 5845-5846-13) anser att det skett en underprissättning när administrativa tjänster utfördes av ett moderbolag till bostadsförvaltande dotterbolag under självkostnad. Dotterbolagen hade inte full avdragsrätt för ingående moms. Det säljande bolagets utgående moms höjdes till att motsvara en beräknad självkostnad för att utföra tjänsterna.
Skatteverket har i ställningstagande (190430, dnr: 202 195456-19/111) redogjort för när ett moderbolag måste omvärdera sin prissättning när de tillhandahåller koncerngemensamma tjänster till dotterbolag. Skatteverket har bevisbördan men anger att verket anser sig uppfylla denna bevisbörda genom att visa att ersättningen understiger moderbolagets kostnader för att tillhandahålla tjänsterna. Ställningstagandet medför flera frågor kring vilka fall som kan påverkas. Berörs även moderbolag som startar nya verksamheter, nya affärsområden eller som avser att expandera eller göra investeringar för att utveckla verksamheten, av ställningstagandet? Vidare uppkommer frågor om de praktiska effekterna när gällande regler för internprissättning bedöms på annat sätt för exempelvis aktieägarkostnader.
Högsta förvaltningsdomstolen har i ett mål (HFD 2021 ref. 53) kommit fram till att Skatteverket inte kan underkänna prissättningen av mark och byggtjänster som två bolag i samma koncern, fastställt vid försäljning till bostadsrättsföreningar. Eftersom det inte är moms på försäljning av mark men däremot 25 % på försäljning av byggtjänster så har Skatteverket i många fall omvärderat prissättningen. Detta har inneburit en fördyring eftersom en bostadsrättsförening inte har avdragsrätt för moms. För den som arbetar med bostadsutvecklingsverksamhet är därför denna nya praxis av betydelse. Domstolen kom fram till att man måste kunna fastställa en jämförbar transaktion för att omvärdera beskattningsunderlaget för tjänster till ett belopp som motsvarar marknadsvärdet. Skatteverket ansåg i det aktuella målet att den totala ersättningen snedfördelats på det sättet att priset för tjänsterna satts för lågt. Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar att en förutsättning för omvärdering av beskattningsunderlaget till ett belopp som motsvarar marknadsvärdet enligt huvudregeln, är att en jämförbar omsättning kan fastställas. Eftersom Skatteverket inte kunnat fastställa en jämförbar transaktion för de aktuella tjänsterna har det inte visats att den ersättning som föreningarna betalat för tjänsterna är lägre än marknadsvärdet.
Skatteverket har i ställningstagande (221212, dnr: 8-2051230) redogjort för när momsbeskattningen påverkas av inkomstskatterättslig justering som görs på grund av internprissättning mellan närstående företag eller vinstallokering till fasta driftställen (så kallad transfer pricing, TP). Momsbeskattningen påverkas när TP-justeringen kan kopplas till en specifik eller till en grupp specifika beskattningsbara transaktioner eller förvärv där moms har redovisats eller borde ha redovisats när transaktionen genomfördes.
Effekter av corona
Under pandemin fanns särskilda regler för gåvor och uttagsbeskattning. Se vidare ordet corona.