Beskattning
En skattskyldig person som felaktigt redovisar momsen i skattedeklaration riskerar att påföras skattetillägg. Har den skattskyldige frivilligt rättat oriktig uppgift innan Skatteverket påbörjar en utredning utgår däremot inte skattetillägg.
Skattetillägg påförs i följande situationer:
När oriktig uppgift lämnats i deklaration eller annat skriftligt meddelande.
Vid skönsmässig höjning av deklarerade uppgifter.
Vid underlåtenhet att deklarera.
Skattetillägg 20 %
Skattetillägg påförs med 20 % av momsen om den oriktiga uppgiften godtagits och den innebär att utgående moms (dvs. moms att betala) redovisats till för litet belopp eller om ingående moms (dvs. moms att återfå) redovisats till för högt belopp.
Om skattedeklaration inte har lämnats eller om deklarationsunderlaget har sådana brister att skönsbeskattning sker påförs skattetillägg med 20 % av den moms som påförts.
Skattetillägg 2-5 %
Om en oriktig uppgift består i att skatten har redovisats i fel redovisningsperiod uppgår skattetillägget till 2 % eller 5 %.
Vid redovisning av moms tillämpas som huvudregel en redovisningsperiod om en kalendermånad. Varje redovisningsperiod är en sluten period och momsen ska redovisas i rätt period. Den som är betalningsskyldig för moms kan därför göra sig skyldig till tolv periodiseringsfel under ett år. Med hänsyn till detta och att det inte är frågan om ett egentligt skatteundandragande utan en förskjutning av beskattningen mellan beskattningsperioder, tas skattetillägget ut med en lägre procentsats. Är det fråga om periodiseringsfel som tidsmässigt är begränsade till fyra månader påförs skattetillägg med 2 %. Vad gäller moms som redovisas för helt beskattningsår är procentsatsen 5 % vid periodiseringsfel.
Befrielse från skattetillägg
Den som är betalningsskyldig för moms kan helt eller delvis befrias från skattetillägg i vissa fall.
Befrielsegrunderna är bl.a:
ålder, hälsa eller liknande förhållande
uppenbart oskäligt.
Vid bedömningen av om det är ursäktligt beaktas särskilt om det kan ha berott på ålder, hälsa eller liknande eller att man felbedömt en skatteregel eller betydelsen av de faktiska omständigheterna.
Vid bedömningen om det är oskäligt att ta ut skattetillägg beaktas särskilt om skattetillägget inte står i rimlig proportion till felaktigheten eller om Skatteverket haft oskäligt lång handläggningstid m.m.
Kommentar
I regel är det svårt att få befrielse från skattetillägg. Ett bra tips är därför att själv korrigera felaktiga uppgifter eller i fall då man är osäker kring beskattning av en transaktion skriftligen beskriva detta för Skatteverket. Vid egna korrigeringar som sker innan Skatteverket påbörjat utredning eller vid öppna yrkanden påförs normalt inte skattetillägg även om Skatteverket kan ha laglig rätt att påföra skattetillägg i vissa fall. Skatteverket anger i ställningstagande (101201, dnr: 131 783128-10/111) att skattetillägget ska sättas ned till en fjärdedel om köparen dragit av felaktig moms om säljaren redovisat och betalt in beloppet. Motsvarande gäller även under vissa förhållanden vid avdrag för moms innan frivillig skattskyldighet medgivits. Se Skatteverkets ställningstagande 110225, dnr: 131 94488-11/111.
I en dom från EU-domstolen (140717, C-272/13) har domstolen ansett att en sanktion som innebär att en skattskyldig nekas avdragsrätt inte är förenlig med EU:s momsdirektiv om inte det föreligger skatteundandragande eller påverkan på statens budget. Domstolen anger att en sanktionsavgift ska vara proportionerlig och en lämplig sanktionsåtgärd. I ljuset av EU-domstolens uttalande kan det ifrågasättas om de svenska skattetilläggen uppfyller de krav som domstolen uppställt. De svenska skattetilläggen påförs med förutbestämda procentsatser utan hänsyn till omständigheterna i de enskilda fallen och kan därför anses vara oproportionerliga.
För att förstärka skattetilläggets avskräckande effekt och att göra sanktionssystemet mer legitimt och rättvist, beslutade regeringen att utreda bestämmelserna om beräkning av skattetillägg i skatteförfarandelagen (dir. 2016:88). Utredningen överlämnade sitt betänkande, SOU 2017:94, till regeringen i november 2017. Utredningen har bland annat kommit fram till att skattetillägget har haft en god allmänpreventiv effekt. Det återstår att se vilka eventuella förändringar som utredningen kommer att leda till. För mer information hänvisas till SOU 2017:94.
I en rapport från EU VAT Forum ”Administrative sanctions and interests’ (november 2021) framgår att EU-länderna har olika regler för sanktioner och räntor. Dessa är fastställda av de olika ländernas nationella lagstiftning men omfattas även av EU-rättens krav på bland annat neutralitet och proportionalitet. Att EU-länderna varken har harmoniserat eller jobbat för ett överblickbart system skapar rättsosäkerhet för företagen och kan även hindra handeln på den inre marknaden. EU VAT Forum rekommenderar därför att EU-kommissionen tillsammans med EU-länderna arbetar för ett förbättrat sanktionssystem inom EU.