Definition

Uttag kan utgöra en beskattningsbar transaktion som medför momsbeskattning. Om exempelvis någon tar ut en vara för privat användning ska utgående moms redovisas på värdet av uttaget. Genom uttagsbeskattning neutraliseras den moms som dragits av som ingående moms vid inköpet. Av den anledningen är reglerna om uttagsbeskattning endast tillämpliga om avdragsrätt förelegat vid inköpet. Vidare kan företag i en koncern normalt inte tillhandahålla varor och tjänster till andra koncernföretag utan att fakturera dessa transaktioner. Då kan uttagsbeskattning ske vilket inte medför rätt till momsavdrag hos mottagaren av tjänsten eftersom ingen faktura har ställts ut.

Lagrum

5 kap. 8-11 §§, 28-36 §§ och 8 kap. 5-9 §§ mervärdesskattelagen (2023:200) i kraft fr.o.m. 1 juli 2023

2 kap. 2-8 §§, 7 kap. 2-5 §§ mervärdesskattelagen (1994:200) i kraft t.o.m. 30 juni 2023

Beskattning

Uttag av varor

Med leverans av varor mot ersättning likställs uttag av varor. Det innebär att uttagsbeskattning kan uppkomma när en beskattningsbar person:

  • tar ut varan ur verksamheten för sitt eget eller personalens privata bruk

  • överlåter en vara utan ersättning

  • tar ut varan för användning för andra ändamål än den egna verksamheten

  • för över en vara till en verksamhet som helt eller delvis saknar avdragsrätt för moms.

Uttagsbeskattning av varor ska i princip bara ske i de fall den beskattningsbara personen har haft avdragsrätt för momsen till någon del vid förvärvet av varan.

Reglerna för uttagsbeskattning är inte tillämpliga om priset för varan eller tjänsten är för lågt, enligt en dom från EU-domstolen (C-412/03 Hotel Scandic Gåsabäck). För uttagsbeskattning krävs därför en transaktion utan ersättning, dvs. gratis. Uttagsbeskattning uppkommer inte heller vid överlåtelse av varor utan ersättning om varorna är gåvor av mindre värde eller varuprover och dessa ges inom ramen för verksamheten. Därför uppkommer inte uttagsbeskattning när livsmedel som inte längre går att sälja doneras till exempelvis hjälporganisationer för att undvika svinn. Är datumet nära bästföredatum eller sista förbrukningsdag kan livsmedel som fortfarande är tjänlig som föda skänkas bort utan momskonsekvenser eftersom marknadsvärdet anses vara 0 kronor. Det finns då inget beskattningsunderlag att uttagsbeskatta.

Rabatter till personal innebär inte uttagsbeskattning men däremot kan beskattningsunderlaget (priset på varan) komma att omvärderas om rabatten är alltför stor. Se vidare ordet pris.

Med reglerna för uttagsbeskattning följer att företag i en koncern normalt inte kan tillhandahålla varor och tjänster till andra koncernföretag utan att fakturera för transaktionerna. Trots att koncernbidragsrätt kan föreligga mellan bolagen måste moms redovisas om betalningsskyldighet föreligger för transaktionerna. Om det inte sker kan utgående moms påföras genom uttagsbeskattning. Uttagsbeskattningen blir en kostnad för koncernen då det vanligtvis inte ställs ut en faktura som det inköpande bolaget kan lägga till grund för momsavdrag.

Om man tar ut varor ur sin verksamhet för att använda vid representation är uttaget undantaget från moms under förutsättning att kostnaderna för representationen är avdragsgilla vid inkomsttaxeringen. Samma synsätt har Skatteverket när det gäller gåvor till anställda av personalvårdskaraktär. Är förmånen skattefri för den anställde vid inkomstbeskattningen blir det inte ett uttag i momshänseende.

Högsta förvaltningsdomstolen har i en dom (100913, målnr 1335-10) uttalat att moms ska betalas på det pris som betalas för en personalmåltid och att detta gäller även i situationer när måltiden säljs till ett pris som understiger marknadsvärdet. Enligt Högsta förvaltningsdomstolen finns ingen möjlighet att tillämpa reglerna om omvärdering till marknadsvärdet när det pris som åsätts för personalmåltiden är affärsmässigt och till gagn för verksamheten. Med anledning av denna dom har Skatteverket utformat ett ställningstagande (101213, dnr: 131 812006-10/111).

Uttag av tjänster

Med tillhandahållande av tjänst mot ersättning likställs uttag av tjänster. Det innebär att uttagsbeskattning kan uppkomma när en beskattningsbar person utan ersättning:

  • utför eller på annat sätt tillhandahåller en tjänst för sitt eget eller personalens privata bruk eller annars för annat rörelsefrämmande ändamål

  • använder eller låter någon annan använda en tillgång som hör till verksamheten för privat eller rörelsefrämmande ändamål

  • nyttjar eller låter annan nyttja för privat eller rörelsefrämmande ändamål en personbil eller motorcykel för vilken avdragsrätt förelegat (ett avdragsförbud kan ha påverkat avdragsrätten)

  • byggtjänster utförs eller upphandlas för ett byggföretags hyresrätt, bostadsrätt eller fastighet och lägenheten eller fastigheten utgör lagertillgång i byggföretagets verksamhet (verksamhet utan avdragsrätt)

  • fastighetstjänster, såsom t.ex. byggtjänster och lokalstädning som utförs av fastighetsägaren på egen lägenhet eller fastighet i momsfri verksamhet (lönekostnader över 300 000 kronor).

Skatteverket anger i ställningstagande (110321, dnr: 131 205935-11/111) att tjänster konsumerade inom den egna rörelsen, till exempel tjänster utförda mellan olika avdelningar inom samma företag, inte anses utförda för rörelsefrämmande ändamål och ska inte uttagsbeskattas. Om tillhandahållanden sker utan ersättning till annan fysisk eller juridisk t.ex. mellan olika koncernbolag, kan det däremot vara rörelsefrämmande.

Uttagsbeskattning kan bli aktuellt för ett byggföretag så länge fastigheten är företagets egen fastighet. Fastigheten upphör att vara byggföretagets egen fastighet när den är levererad, det vill säga när köparen kan förfoga över fastigheten såsom ägare. Högsta förvaltningsdomstolen har kommit fram till att det sker på tillträdesdagen (HFD 2023 ref. 10). Tillkommande byggen efter tillträdesdagen utgör tillhandahållande av utåtriktade entreprenörstjänster även om parterna har avtalat om entreprenaden redan i samband med att köpekontraktet tecknades.

Beskattningsunderlaget vid uttag

Beskattningsunderlaget som moms ska beräknas på vid uttagsbeskattning regleras särskilt. Normalt används inköpsvärdet eller tillverkningskostnaden vid tidpunkten för uttaget som beskattningsunderlag. Om en vara tas ut ut rörelsen och den anses ha minskat i värde uppstår frågan om vilket värde som är inköpspriset enligt mervärdesskattelagen. Skatteverket stödjer sig på EU-domar (C-63/96 Skripalle, C-322/99 och C-323/99 Fischer och Brandenstein, punkt 84 m.fl.) när man uttalar att det är det historiska inköpspriset som ska användas för uttagsbeskattning. Detta förutsätter att inte marknadsvärdet understiger detta värde.

Privat nyttjande av personbil uttagsbeskattas i vissa fall och då används samma värde som vid beräkning av arbetsgivaravgifter för anställds bilförmån.

Deklaration

Uttag ska särredovisas på rad 06.

Kommentar

Affärsmässigt betingade prisnedsättningar medför inte uttagsbeskattning. Om en transaktion sker till närstående till över- eller underpris och parterna inte har full avdrags- eller återbetalningsrätt kan i stället omvärdering ske av beskattningsunderlaget. Skatteverket har i ställningstagande (190430, dnr: 202 195456-19/111) redogjort för när ett moderbolag måste omvärdera sin prissättning när de tillhandahåller koncerngemensamma tjänster till dotterbolag. Skatteverket har bevisbördan men anger att verket anser sig uppfylla denna bevisbörda genom att visa att ersättningen understiger moderbolagets kostnader för att tillhandahålla tjänsterna. Ställningstagandet medför flera frågor kring vilka fall som kan påverkas. Berörs även moderbolag som startar nya verksamheter, nya affärsområden eller som avser att expandera eller göra investeringar för att utveckla verksamheten, av ställningstagandet? Vidare uppkommer frågor om de praktiska effekterna när gällande regler för internprissättning bedöms på annat sätt för exempelvis aktieägarkostnader. För mer information om prissättning se ordet pris.

Högsta förvaltningsdomstolen har i ett mål (HFD 2021 ref. 53) kommit fram till att Skatteverket inte kan underkänna prissättningen av mark och byggtjänster som två bolag i samma koncern, fastställt vid försäljning till bostadsrättsföreningar. Eftersom det inte är moms på försäljning av mark men däremot 25 % på försäljning av byggtjänster så har Skatteverket i många fall omvärderat prissättningen. Se vidare ordet pris.

Med anledning av EU-domstolens dom C-207/23, Finanzamt X mot Y KG, har Skatteverket kompletterat den Rättsliga vägledningen med följande slutsatser:

Vid en överlåtelse utan ersättning är det ett uttag av varor oavsett mottagarens skattemässiga ställning och det saknar betydelse om mottagaren använder den överlåtna varan för transaktioner som medför avdragsrätt för moms eller inte (dom C-207/23 punkt 34).

Beskattning av uttag av varor syftar till att förhindra att det uppstår situationer där den slutliga konsumtionen inte beskattas (C-207/23 punkt 37).

Med självkostnadspris avses inte bara de direkta tillverknings- eller produktionskostnaderna utan även de kostnader som indirekt kan hänföras till självkostnadspriset, såsom finansieringskostnader. Det gäller oavsett om dessa kostnader har belastats med ingående moms eller inte (C-207/23 punkt 59). Försäljnings- och administrationskostnader är andra exempel på kostnader som indirekt kan hänföras till självkostnadspriset.