Definition

VAT-nummer betyder momsregistreringsnummer. VAT är en förkortning av Value Added Tax (mervärdesskatt). En privatperson har ett personnummer och ett bolag har ett organisationsnummer. När det sker en registrering till moms hos Skatteverket så sker detta på personnumret om det är en fysiker som driver enskild firma och på organisationsnumret om det är i bolagsform, t.ex. i ett aktiebolag, som verksamheten bedrivs. VAT-numret är det fullständiga registreringsnumret för moms. VAT-numret måste användas vid handel med varor inom EU och vid tjänstebeskattningen. Däremot kan person- och organisationsnumret användas vid handel inom Sverige om det av fakturor klart framgår att det angivna numret avser registrering för moms.

VAT-numret är en viktig förutsättning för att EU-handeln av varor och tjänster ska fungera. Köparens VAT-nummer ska bl.a. anges i fakturan och i en periodisk sammanställning. VAT-numret fungerar som ett körkort. Det finns möjlighet att rätta ett sent angivet VAT-nummer. Så här säger Skatteverket på Rättslig vägledning:

”Säljaren ska som utgångspunkt ha fått uppgift om ett giltigt registreringsnummer för mervärdesskatt från köparen senast i samband med leveransen av varan. Det finns dock situationer där det kan godtas att köparen meddelar säljaren sitt registreringsnummer först efter att leveransen har ägt rum. Men det krävs att köparen i samband med leveransen av varorna antingen är registrerad för mervärdesskatt eller har ansökt om registrering för mervärdesskatt men ännu inte blivit registrerad. Det gäller under förutsättning att köparen är en beskattningsbar person och agerar i den egenskapen i samband med leveransen av varan. Säljaren måste också korrigera sin faktura i enlighet med detta och vid behov rätta redan inlämnade uppgifter i mervärdesskattedeklarationen och i den periodiska sammanställningen. Detsamma gäller om köparen av misstag lämnar fel registreringsnummer till säljaren och i efterhand lämnar det korrekta numret.

Under förutsättning att säljaren inte är i ond tro, d.v.s. inte har någon anledning att misstänka någon bedräglig avsikt från förvärvarens sida, kan säljaren alltså korrigera den ursprungliga fakturan.”

För mer information om VAT-nummer se ordet EU-handel.

Respektive land inom EU har ett standardiserat format på sitt VAT-nummer. I Sverige är det landskoden som sätts ihop med person- eller organisationsnumret. På Skatteverkets webbplats under rubriken Momsregistreringsnummer återfinns samtliga medlemsländers VAT-nummer.

Kommentar

Anledningen till att köparens VAT-nummer ska anges i en periodisk sammanställning är att skattemyndigheten i köparlandet ska kunna stämma av och kontrollera att köparen redovisar moms på sitt förvärv (förvärvsbeskattning).

Säljaren ska normalt kontrollera köparens VAT-nummer vid varuhandel för det fall att köparen hör hemma i ett annat EU-land än Sverige. Om köparens VAT-nummer visar sig vara felaktigt kan säljaren tvingas betala moms i efterhand. Av den anledningen bör olika kunders VAT-nummer kontrolleras med viss regelbundenhet. VAT-numret kan kontrolleras hos Skatteverket via telefon 0771-567 567 alternativt via webbplatsenwww.skatteverket.se. Tjänsten hos Skatteverket heter ”Kontrollera köparens momsregistreringsnummer” (VAT-nummer). Se vidare ordet VAT-nummerkontroll.

Vad gäller tjänster så finns inte krav på att köparen ska ange sitt VAT-nummer, det räcker att denne är näringsidkare. Därför kan det uppkomma differenser mellan skattedeklarationen och den periodiska sammanställningen. Skatteverket kan därför be säljaren att styrka att köparen är näringsidkare. Det kan tänkas att detta kan ske genom att bl.a. hänvisa till avtal, köparens webbplats, registreringsbevis eller motsvarande. Mer om detta framgår av Skatteverkets ställningstagande 180125, dnr: 202 460649-17/111. Se vidare ordet VAT-nummerkontroll.

Det förekommer ofta att företag har förtryckt sitt organisationsnummer på sina kundfakturor. Till skillnad från VAT-numret har organisationsnumret inget prefix, SE för Sverige framför sig. Skatteverket förtydligar på Rättslig vägledning att i samband med handel med varor inom EU måste det fullständiga VAT-numret användas.

Exempel vid handel inom Sverige:

Org.nr/VAT-nr

556123-1234

Exempel vid EU-handel:

Org.nr/VAT-nr

SE556123123401

Så här heter uttrycket mervärdesskatteregistreringsnummer i övriga EU-länder.

Belgien

Le numéro d’identification à la taxe sur la

valeur ajoutée

BTW-identificatienummer

Bulgarien

Идентификационен номер по ДДС

Cypern

Arithmos Egrafis FPA

Danmark

Momsregistreringsnummer

Estland

Käibemaksukohustuslasena registreerimise

number

Finland

Arvonlisäverorekisteröintinumero

Mervärdesskatteregistreringsnummer

(momsregistreringsnummer)

Frankrike

Le numéro d’identification à la taxe sur la

valeur ajoutée TVA

Grekland

Arithmos Forologikou Mitroou FPA

Irland

Value added tax identification no.

Italien

Il numero di registrazione IVA

Kroatien

PDV identifikacijski broj

Lettland

pievienotas vertibas nodokla (PVN)

registracijas numurs

Litauen

PVM moketojo kodas

Luxembourg

Le numéro d’identification à la taxe sur la

valeur ajoutée

Malta

Numru ta’ l-identifikazzjoni tat-taxxa fuq ilvalur

miújud value added tax identification number

Nederländerna

BTW-identificatienummer

Polen

Numer identyfikacyjny VAT

Portugal

o número de identificação para efeitos do

imposto sobre o valor acrescentado

Rumänien

cod de înregistrare în scopuri de TVA

Slovakien

identifikačné číslo pre daň (IČ DPH)

Slovenien

Identifikacijska številka za DDV

Spanien

El número de identificación a efectos del

Impuesto sobre el Valor Añadido

Storbritannien

Value added tax (VAT) registration no.

Sverige

Mervärdesskatteregistreringsnummer

(momsregistreringsnummer)

Tjeckien

danové identifikacní cislo (DIC)

Tyskland

Umsatzsteuer - Identifikationsnummer

Ungern

Közösségi adószám

Österrike

Umsatzsteuer - Identifikationsnummer