Definition

Används för att skilja transaktioner och andra rättshandlingar från sådana som görs av skatteskäl.

Lagrum

14 kap. 19 §, 15 kap. 3 §, 22 kap. 3 § och 24 kap. 19 e § IL

2 § p.3 skatteflyktslagen

Kommentar

På ett antal ställen i skattelagstiftningen finns ett behov av att skilja ut transaktioner som görs av skatteskäl från sådana som görs av rent affärsmässiga skäl. Bedömningarna är ofta svåra att göra för Skatteverket och förvaltningsdomstolarna, men om inte regleringarna fanns skulle transaktioner beskattas på ett sätt som inte var avsett. Under respektive avsnitt finns en mer fyllig beskrivning av vad affärsmässiga skäl kan vara för den tillämpningen.

När det gäller prissättning av transaktioner ska dessa som utgångspunkt alltid ske till marknadsvärde. Detta regleras dels i bestämmelserna om uttagsbeskattning när det gäller svenska förhållanden och dels i bestämmelserna om internprissättning när det gäller förhållanden mellan subjekt i olika länder. Både när det gäller uttagsbeskattning och reglerna om internprissättning finns det möjlighet att frångå ett rent marknadspris om det finns affärsmässiga skäl.

I reglerna om låneförbud finns undantag om lånet är affärsmässigt motiverat. Om det finns affärsmässiga skäl kan det därmed vara möjligt att låna trots att låntagaren omfattas av den förbjudna kretsen.

Vissa räntor omfattas av ränteavdragsbegränsningsregler, för att inte avdragsförbudet ska träffa räntor som är tagna av affärsmässiga skäl finns en ventil. Om det finns affärsmässiga skäl till finansieringen ska avdrag medges. I lagtexten använder man begreppet ”huvudsakligen affärsmässigt motiverat”.

I reglerna om skatteflykt är ett av rekvisiten att det övervägande skälet ska vara att få en skatteförmån. Man behöver då ta ställning till om det finns affärsmässiga skäl bakom transaktionen som gör att det övervägande skälet inte är skatteförmånen.

Tänk på

Det kan vara nödvändigt att tydligt dokumentera och öppet yrka att man anser att en viss transaktion uppfyller kraven på affärsmässiga skäl. Rättsläget är ofta svårbedömt och det kan vara svårt att i efterhand få fram tillräckliga argument för att rekvisiten är uppfyllda.