Definition

Avgift som ska betalas av den som betalar ersättning för arbete.

Kommentar

Om någon utför arbete åt någon annan är den som betalar ersättning för arbetet skyldig att betala arbetsgivaravgifter. Ersättningen kan bestå av kontanter eller förmåner av olika slag. Det är den som betalar ersättningen som är avgiftspliktig, det spelar alltså inte någon roll åt vem arbetet utförs. Det behöver inte heller finnas ett anställningsavtal, det räcker med att arbete utförs.

I tabellen nedan framgår arbetsgivaravgifterna (inklusive den allmänna löneavgiften), egenavgifter respektive särskild löneskatt vid olika åldrar 2024:

Födelseår

-1937

1938-1957

1958-

Arb.giv.avg/ särskild löneskatt

0 %

10,21 %

31,42 %

Aktiv näringsverksamhet:

 

 

 

Egenavgifter/ särskild löneskatt

0 %

10,21 %

28,97 %

Passiv näringsverksamhet:

 

 

 

Särskild löneskatt

24,26 %

24,26 %

24,26 %

På ersättning till ungdomar som vid årets ingång fyllt 15 år men inte 18 år betalades tidigare bara ålderspensionsavgiften på 10,21 % på ersättning upp till 25 000 kr per månad och arbetsgivare. Denna nedsättning har slopats från och med den 1 januari 2024. För ersättning som ges ut före ikraftträdandet tillämpas äldre bestämmelser.

Om den som utför arbetet har F-skatt behöver utbetalaren inte betala arbetsgivaravgifter.

Ibland överlåter den som utfört arbete fakturan innan betalning skett, så kallad factoring. Det leder inte till att ansvaret för att betala arbetsgivaravgifter flyttas till bolaget som köpt fakturan.

Arbetet ska vara utfört i Sverige, men även arbete som utförs av personer som inte är skattskyldiga i Sverige är avgiftspliktigt. Det gäller även om utbetalaren inte är skattskyldig i Sverige. Om samtliga nedanstående förutsättningar är uppfyllda är arbetet inte avgiftspliktigt:

  1. Utbetalaren saknar fast driftställe i Sverige.

  2. Den som utför arbetet är inte obegränsat skattskyldig i Sverige.

  3. Arbetet utförs kortare tid än ett år.

Dricks som en gäst betalar till personal är skattepliktig inkomst av tjänst. Om personalen själv tar emot dricksen eller om personalen tillsammans bestämmer hur den ska fördelas är det respektive gäst som är utbetalare. På grund av att dricksen normalt understiger 1 000 kronor uppkommer ingen avgiftsskyldighet. Detta gäller även om gästen betalar med kort. Bolaget förmedlar då endast dricksen till personalen.

Om arbetsgivaren tar in dricksen och bestämmer hur den ska fördelas blir arbetsgivaren skyldig att betala arbetsgivaravgifter på dricksen.

Alla typer av ersättningar för arbete ingår i underlaget för avgifterna, dit hör bland annat lön, förskott på lön, bonus, avgångsvederlag och restidsersättning. Royalty kan vara antingen ersättning för arbete eller köp av en rättighet/vara. Om ett förlag kontaktar en författare för att skriva en bok avser ersättningen arbete. Om författaren själv kommer till förlaget med en färdig produkt anses ersättningen inte vara en ersättning för arbete.

Följande generella situationer är undantagna från arbetsgivaravgifter:

  1. Mottagaren av ersättningen är en juridisk person.

  2. Ersättningen understiger 1 000 kr under ett år.

  3. En privatperson som betalar ut mindre än 10 000 kr per år.

  4. Ersättningar från en vinstandelsstiftelse.

  5. Ersättningar från en idrottsförening till en idrottsutövare om ersättningen är lägre än ett halvt prisbasbelopp.

  6. Ersättningar som är skattefria enligt inkomstskattelagen.

  7. Ersättningar som motsvarar avdragsgilla kostnader som uppdragstagaren har, utbetalaren gör då ett kostnadsavdrag från avgiftsunderlaget.

För personer som arbetar med forskning och utveckling finns möjligheter att göra ett forskningsavdrag.

Enmansföretag kan få lägre arbetsgivaravgifter för den först anställde s.k. växa-stöd.

Deklaration

Underlaget för arbetsgivaravgifter deklareras på skattedeklaration.

Rättspraxis

RÅ 2003 ref. 89

Försäljning av blåbär ansågs vara ersättning för arbete och inte köp av en vara.