Definition

Innebär att en skattskyldig på grund av sitt arbete har flyttat till en ny bostadsort och behållit en bostad på den tidigare bostadsorten.

Lagrum

12 kap. 19-22 §§ IL

Kommentar

Man kan få avdrag för ökade levnadskostnader om man flyttar till en ny bostadsort pga. sitt arbete och att man av någon anledning är tvungen att behålla bostaden på den tidigare bostadsorten. Man kan även få avdrag om det är den gemensamma bostaden som flyttas, men familjen måste stanna kvar på den tidigare bostadsorten under en övergångsperiod.

För att få avdrag krävs att den skattskyldige:

  • - övernattar på arbetsorten, och att

  • - avståndet mellan bostadsorten och arbetsorten är längre än 50 km.

Ökade levnadskostnader för måltider och diverse småutgifter får bara dras av under den första månaden av vistelsen på arbetsorten. Avdrag medges enligt schablon med 30 procent av traktamentet för hel dag (87 kr per dag för 2024, 78 kr per dag för 2023, om arbetsorten ligger i Sverige) eller för faktiska kostnader. Övriga ökade levnadskostnader får dras av under två år. Om den dubbla bosättningen beror på makens eller sambons förvärvsverksamhet får avdrag göras under fem år.

Avdrag får även göras för en (1) hemresa per vecka.

Tänk på

Avdrag medges normalt för den nya bostaden på arbetsorten, men om familjebostaden flyttas till den nya arbetsorten och bostaden behålls på den gamla arbetsorten ska avdrag i stället medges för denna.

Se även

hemresor