Definition

Förlust av mynt och sedlar m.m.

Lagrum

16 kap. 20 § IL

Kommentar

Förlust av kontanta medel genom brott är avdragsgill, men bara om det klart framgår att förutsättningarna för avdrag är uppfyllda. Av förarbetena (prop. 1996/97:54 s. 31) framgår att grundläggande krav bör vara att näringsidkaren gör en polisanmälan snarast efter det att brottet har upptäckts. Det torde också krävas att man genom kassaregistrering kan visa hur stor summa som har förlorats. En uppskattning med stöd av en bruttovinstkalkyl bör inte vara tillräckligt för att beviskravet ska anses uppfyllt.

Vid stöld eller rån får avdrag inte göras med större belopp än vad som motsvarar ett normalt innehav av kontanter i näringsverksamheten om det inte finns särskilda skäl. Vad som är normalt innehav av kontanter får bedömas från fall till fall. I förarbetena (prop. 1996/97:154 s. 32) anges att i detaljhandeln kan en dagskassa antas vara ett sedvanligt innehav av kontanter och att det i andra verksamheter kan vara fråga om ett belopp som behövs för dagens löpande utgifter. Kan man visa att förlusten är större än en normal dagskassa, t.ex. på grund av en utförsäljning eller att dagskassan är större i samband med utbetalning av lön, barnbidrag etc., bör avdrag medges med hela det förlorade beloppet.

Deklaration

Bokförda ej avdragsgilla förluster av kontanta medel ska återläggas i INK2 ruta 4.3 c och INK4 ruta 4.3 b.

Bokförda förluster av kontanta medel som inte är avdragsgilla återläggs i NE-blanketten ruta R14.

Bokföring

För att underlätta deklarationsarbetet är det viktigt att bokföra ej avdragsgilla förluster av kontanta medel på särskilt konto.