Definition

Åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador.

Lagrum

11 kap. 18 § och 16 kap. 22-23 §§ IL

Kommentar

Skattereglerna avseende hälso- och sjukvård har tidigare varit olika beroende på om sjukvården har varit offentligt finansierad eller inte. Detta ändrades dock från och med den 1 juli 2018 och förmån av fri hälso- och sjukvård är numera skattepliktig även när den utförs inom den icke offentligt finansierade vården. Kostnaden är då avdragsgill för arbetsgivaren.

Förmån av fri hälso- och sjukvård som är offentligt finansierad är, liksom tidigare, skattepliktig för den anställde. Kostnaden för vården, normalt patientavgiften, är avdragsgill för arbetsgivaren. Detsamma gäller förmån av fria läkemedel.

Vård utomlands var tidigare en skattefri förmån för den anställde oavsett om vården varit offentligt finansierad eller ej. Detsamma gällde läkemedel vid vård utomlands. Även dessa förmåner är skattepliktiga fr.o.m. den 1 juli 2018. Kostnaderna är då avdragsgilla för arbetsgivaren. Om den anställde insjuknar i samband med tjänstgöring utomlands kommer dock vården och medicinen fortfarande att vara en skattefri förmån för den anställde och kostnaden avdragsgill för arbetsgivaren.

Tandvård

Såväl offentligt finansierad som privat tandvård är en skattepliktig förmån (undantag finns för vissa anställda inom försvaret). Kostnaden är avdragsgill för arbetsgivaren.

Vaccinationer

Vaccinationer som betingas av tjänsten är skattefria förmåner. Kostnaden är avdragsgill för arbetsgivaren. Med vaccinationer som betingas av tjänsten avses t.ex. vaccinationer inför en tjänsteresa, utstationering eller influensaepidemi. Skattefriheten gäller bara den anställdes vaccination. Om arbetsgivaren bekostar vaccinationer för medföljande familjemedlemmar är det en skattepliktig förmån för den anställde, s.k. indirekt förmån (Skatteverkets ställningstagande 2021-04-26, dnr 8-943944).

Avdragsrätten för hälso- och sjukvård gäller även enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag.

Tänk på

Allmänna hälsoundersökningar räknas som sjukvård och är alltså numera skattepliktiga för den anställde oavsett om de görs inom den offentligt finansierade vården eller inom den privata vården (skattepliktiga fr.o.m den 1 juli 2018). Vissa hälsoundersökningar utgör företagshälsovård.