Lagrum

11 kap. 12 § IL

Kommentar

Motion och friskvård av enklare slag och mindre värde är en skattefri personalvårdsförmån. Vad som är mindre värde finns inte fastställt som belopp, men ett vanligt årskort på ett gym ryms inom definitionen. Priset på ett årskort kan variera från ort till ort.

Det är aktiviteten som sådan som ska vara av enklare slag och mindre värde för att vara skattefri. Om aktiviteten inte uppfyller dessa krav blir förmånen skattepliktig för de anställda oavsett om arbetsgivaren utger förmånen som naturaförmån (när arbetsgivaren betalar direkt för friskvårdsaktiviteten).

HFD har uttalat att kravet på att aktiviteten ska vara av ”enklare slag” inte kan tillmätas samma betydelse när det gäller en förmån som utgår i pengar som när det gäller en naturaförmån (HFD 2018 ref. 2 m.fl.). Skatteverket anser att om aktiviteten innehåller någon form av praktisk aktivitet som innebär motion så kan arbetsgivaren via friskvårdsbidrag ersätta den anställde för en sådan aktivitet. Friskvårdsbidraget kan användas för t.ex. sportfiske, agility och enduro. Det kan även användas för personliga startavgifter i tävlingar med inslag av motion. Det kan dock inte användas för inköp av utrustning eller för betalning av personliga medlemsavgifter (Skatteverkets ställningstagande 200710, dnr: 8-375481).

Även enklare slag av motion- och friskvårdstjänster som tillhandahålls via mobilappar och webbplatser är skattefria enligt Skatteverket. Det kan t.ex. vara fråga om råd om träning, kost, och liknande (Skatteverkets ställningstagande 200625, dnr: 8-341148).

En arbetsgivare kan tillhandahålla flera motions- och friskvårdsförmåner till de anställda under förutsättning att aktiviteterna är av enklare slag och mindre värde. Om värdet av flera aktiviteter tillsammans överstiger vad som kan anses vara mindre värde blir förmånerna dock skattepliktiga i sin helhet.

Skatteverket anser (Skatteverkets ställningstagande 200212, dnr: 8-42134) att ett friskvårdsbidrag som uppgår till högst 5 000 kr inklusive moms är skattefritt för de anställda. Överstiger friskvårdsbidraget 5 000 kr betraktas hela beloppet, dvs. inte bara det som överstiger 5 000 kr, som skattepliktigt för de anställda.

Det går även att kombinera naturaförmån med friskvårdsbidrag. Om arbetsgivaren t.ex. tecknar årskort på ett gym för sina anställda kan man även ge ett friskvårdsbidrag på 5 000 kr som kan användas för andra friskvårdsaktiviteter.

Erbjudandet måste rikta sig till hela personalen för att förmånen ska vara skattefri. Med hela personalen avses samtliga anställda oavsett anställningsvillkor, dvs. även vikarier och tillfälligt anställda. Förmånen bör - enligt Skatteverket - kvarstå även vid frånvaro p.g.a. sjukskrivning eller föräldraledighet.

Skatteverket anser i ett ställningstagande (221024, dnr 8-1853085) att ett friskvårdsbidrag kan proportioneras utifrån den anställdes tjänstgöringsgrad. Arbetar man 50 procent kan alltså arbetsgivaren begränsa friskvårdsbidraget till 50 procent av fulla bidraget. Det är dock inte tillåtet att begränsa bidraget utifrån lönenivå, tjänsteställning eller arbetsort.

Har arbetsgivaren arbetsplatser på flera orter ska samtliga anställda erbjudas förmånen på lika villkor.

Arbetsgivaren kan ersätta den anställdes utgifter via friskvårdsbidrag, men bara sådana utgifter som den anställde har betalat under anställningstiden. Om det rör sig om en tidsbegränsad anställning på t.ex. tre månader och den anställde köper ett årskort kan arbetsgivaren välja att antingen ge hela friskvårdsbidraget eller att proportionera bidraget i förhållande till anställningstiden. För en anställd som slutar i förtid och som har fått ersättning för ett årskort påverkas inte skattefriheten.

Motion

Exempel på skattefria motionsaktiviteter är styrketräning, spinning, gymnastik, bowling och olika racketsporter. Även traditionella lagidrotter som fotboll, handboll och volleyboll är skattefria, liksom enklare former av motionsdans såsom bugg, folkdans, squaredans och jazzdans. HFD har i en dom (HFD 2018 ref. 2) slagit fast att golfspel på pay and play-bana kan vara en motionsförmån av enklare slag och mindre värde. Efter domen har Skatteverket ändrat sin syn på vilka motionsaktiviteter som är godkända. Man anser nu att aktiviteter som tidigare varit ”förbjudna” såsom t.ex. golf, ridning, segling, utförsåkning, kajakpaddling m.m. utgör motion av enklare slag och mindre värde.

Fritidsaktiviteter som mer har karaktären av hobby eller naturupplevelser som t.ex. agility och sportfiske är inte skattefria om de ges som naturaförmån av arbetsgivaren. Efter HFD:s dom (HFD 2018 ref. 2) anser dock Skatteverket att den typen aktiviteter är skattefria om de innehåller inslag av motion och betalas med friskvårdsbidrag.

Som skattefri motion räknas inte heller aktiviteter som inte är fysiskt ansträngande, t.ex. schack, pistolskytte och bridge.

Friskvårdsbidraget kan även användas för enskilda aktiviteter. Om priset överstiger 1 000 kr per gång anses aktiviteten inte vara av enklare slag och mindre värde.

Friskvård

Friskvård är ett relativt vitt begrepp som inte är helt lätt att definiera. I förarbetena (prop. 2002/03:123 s. 14) anges följande:

”Andra former för utövande av motion och annan friskvård är t.ex. spinning, tai chi, qigong, kostrådgivning, information om stresshantering och s.k. kontorsmassage.”

Kontorsmassage är ett begrepp som innefattar en mängd åtgärder som syftar till motverka stelhet och ömhet i rygg, nacke och axlar. Förutom vanlig kroppsmassage nämner Skatteverket i ett ställningstagande (050427, dnr: 130 205744-05/111) floating rest, rosenterapi, akupressur, kinesiologi, zonterapi m.m.

Som friskvård räknas även kurser för rökavvänjning och kostrådgivning. Individuell kostrådgivning godtas under förutsättning att alla erbjuds och att förmånen är av mindre värde.

Andra exempel på friskvårdsaktiviteter är enklare former av fotvård och fotmassage samt profylaxkurser för blivande föräldrar.

Idrottsutrustning

Enklare klädutrustning som t.ex. enklare t-shirts och enklare träningsoveraller med företagets reklamtryck på omfattas av skattefriheten. Likaså är utlåning av idrottsredskap av enklare slag och mindre värde skattefritt. Om arbetsgivaren lånar ut dyrbarare utrustning är det däremot en skattepliktig förmån för den anställde. Detsamma gäller om arbetsgivaren bekostar dyrare träningskläder eller träningsskor.

Träningsutrustning och träningsskor kan dock vara skattefri enligt reglerna för arbetsredskap. Det gäller yrkeskategorier där de anställda måste vara i god fysisk form och där träning ingår som en del i arbetet. Hit räknas t.ex. anställda inom Räddningstjänsten, Polisen och Försvarsmakten.

Startavgifter

Personliga startavgifter och medlemsavgifter i olika föreningar är en skattepliktig förmån om arbetsgivaren står för kostnaden. Om arbetsgivaren däremot anmäler ett lag eller gör en gruppanmälan är förmånen skattefri för de anställda. Det gäller - enligt Skatteverket - även om den aktuella tävlingen inte har någon tävlingsklass för lag.

Rättspraxis

RÅ 2001 ref. 44

Ett årskort för 2 970 kr på ett gym ansågs vara en skattefri personalvårdsförmån. Förmånen blev dock skattepliktig då den endast riktade sig till fast anställda.

HFD 2015 ref. 1

Att låna hem ett motionsband ansågs inte vara en skattefri personalvårdsförmån.

HFD 2016 ref. 80

Arbetsgivarens delfinansiering av ett medlemskap som förutom träning gav tillgång till bl.a. relaxavdelning, träningskläder och hälsodrinkar ansågs inte vara en skattefri personalvårdsförmån.

HFD 2018 ref. 2

Ett friskvårdsbidrag på 4 000 kr som användes för spel på pay and play-bana och för träning på driving range har ansetts utgöra en skattefri personalvårdsförmån.

HFD 2019 ref. 33

Ett friskvårdsbidrag från en arbetsgivare på 6 500 kr är inte en skattefri personalvårdsförmån av mindre värde.

HFD 2020 ref. 33

Ett friskvårdsbidrag som används till en fortsättningskurs i hästkörning (I) respektive för att träna fält- och westernskytte (II) ansågs utgöra skattefri personalvårdsförmån.