Kommentar

Olika typer av tjänstekort tilldelas ofta den som reser mycket i tjänsten. Det kan t.ex. vara årskort på SAS, SJ eller lokaltrafiken. Ofta får dessa kort också användas för privata resor, t.ex. resor till och från arbetet. Den anställde ska då förmånsbeskattas för marknadsvärdet för dessa resor, dvs. vad det skulle kostat den anställde att köpa varje enskild resa själv.

Lämnas ingen redogörelse för hur kortet använts och det inte finns några inskränkningar i möjligheten att använda kortet privat så anser Skatteverket att förmånen bör värderas till kostnaden för hela årskortet.

Det är den faktiska användningen av kortet för privata resor som beskattas. Om den anställde inte gör några privata resor uppkommer ingen förmånsbeskattning. I sådana fall bör arbetsgivaren och den anställde upprätta ett avtal där det framgår att kortet inte får användas för privat bruk.

Lokala och regionala periodkort förutsätts vara anskaffade för privat bruk. Den anställde ska då beskattas för hela kortets värde. För att undvika beskattning ska arbetsgivaren förvara periodkorten och endast lämna ut dem till de anställda i samband med tjänsteresor.

Utgifter för tjänstekort är normalt avdragsgilla i verksamheten, antingen som en utgift i verksamheten eller som lön, om årskortet ses som en skattepliktig förmån för en anställd.

Rättspraxis

1987 ref. 81

Den anställde ska beskattas för privata resor med tjänstekort.