Definition

Rörelse som syftar till att skapa vinst genom att köpa och sälja värdepapper.

Lagrum

17 kap. 20 § IL

Kommentar

Värdepapper kan antingen vara kapitaltillgång eller lagertillgångar i en näringsverksamhet. Om de ingår i en värdepappershandel är de lagertillgångar. För någon som bedriver enskild näringsverksamhet ingår värdepapper inte i näringsverksamheten. Värdepapper beskattas i inkomstslaget kapital.

Juridiska personer som bedriver värdepappershandel har värdepapper som är lagertillgångar. I praxis har man kommit fram till att man måste uppfylla följande krav för att bedriva värdepappershandel:

  • - En omsättning som uppgår till minst 7 miljoner kr.

  • - Minst 50 transaktioner varje år, köp och sälj inräknat.

  • - Hög omsättningshastighet av lagret, lagret ska omsättas minst tre gånger varje år.

En juridisk person som bedriver värdepappershandel ska värdera sitt lager av värdepapper till verkligt värde. Man kan även ta upp lagret till anskaffningsvärdet, men då krävs det att alla företag i en intressegemenskap tar upp sina respektive lager av värdepapper till anskaffningsvärdet.

Ett företag som bedriver värdepappershandel omfattas inte av reglerna om fållade kapitalförluster och kan därför dra av förluster mot andra rörelsevinster.

Om handeln med värdepapper upphör fortsätter de värdepapper som ingick i handeln att vara lagertillgångar. Nya förvärv anses vara kapitaltillgångar.

Deklaration

En nedskrivning av kapitalplaceringsandelar återläggs i INK2 ruta 4.3 b.

En bokförd kapitalvinst dras av i INK2 ruta 4.7 a.

En bokförd kapitalförlust återläggs i INK2 ruta 4.7 b.

En skattepliktig kapitalvinst tas upp i INK2 ruta 4.7 e.

En avdragsgill kapitalförlust dras av i INK2 ruta 4.7 f.

Bokföring

Värdepapper tillhör det frikopplade området, vilket innebär att skattereglerna styr hur lagret ska värderas och när ett värdepapper ska beskattas vid avyttring.

Rättspraxis

RÅ 2009 ref. 36

Värdepapper fortsatte att klassas som lager när handeln med värdepapper upphörde. Nya förvärv ansågs vara kapitaltillgångar.

Se även

aktier