Definition

En stiftelse som förvaltar anställdas vinstandelar.

Lagrum

25 kap. 21-23 §§ och 59 kap. 26-28 §§ SFB

Kommentar

Vissa företag låter de anställda få del av företagets vinst. Det är inte ovanligt att företaget bildar en vinstandelsstiftelse för att förvalta kapitalet som de anställda får genom vinstdelningssystemet.

På avsättningar till en vinstandelsstiftelse ska arbetsgivaren betala särskild löneskatt. När medlen sedan betalas ut till den anställde, vanligtvis i samband med pensionen, beskattas den anställde. Stiftelsen betalar inga sociala avgifter på dessa utbetalningar under förutsättning att utbetalningarna inte är sjukpenninggrundande inkomst enligt socialförsäkringsbalken. Ersättning från vinstandelsstiftelser är inte pensionsgrundande.

Av socialförsäkringsbalken framgår att ersättning från en vinstandelsstiftelse inte är sjukpenninggrundande om

  • - ersättningen avser en sådan anställd som omfattas av ändamålet med stiftelsen,

  • - ersättningen inte avser betalning för den anställdes arbete åt vinstandelsstiftelsen,

  • - arbetsgivarens bidrag till stiftelsen har varit avsedda att vara bundna i minst tre kalenderår, och

  • - bidragen kommit en betydande del av de anställda tillgodo på likartade villkor.

Om arbetsgivaren är ett fåmansföretag gäller ovanstående inte ersättning som stiftelsen betalar ut till företagsledare eller delägare i företaget eller någon närstående till dem.

Om villkoren för avgiftsfrihet inte är uppfyllda i samband med avsättning till stiftelsen blir stiftelsen skyldig att betala arbetsgivaravgifter när ersättningar betalas ut från stiftelsen.

Rättspraxis

RÅ 2004 ref. 5

Företagets beslut om tilldelning av vinstmedel innehöll alltför mycket subjektiva bedömningar för att de skulle anses ha kommit de anställda till godo på likartade villkor.