Alternativa nyckeltal (eller egna nyckeltal som de också benämns ibland) definieras i punkt 17 av ESMA:s riktlinjer från 2015 (ESMA/2015/1415) som ett finansiellt mått över historisk eller framtida resultatutveckling, finansiell ställning, finansiellt resultat eller kassaflöden. Det är inte ett sådant finansiellt mått som definieras eller anges i tillämpliga regler för finansiell rapportering.

I punkt 18 anger ESMA att alternativa nyckeltal vanligen härrör från (eller baseras på) de finansiella rapporter som upprättas enligt tillämpliga regler för finansiell rapportering, för det mesta genom att lägga till eller dra ifrån belopp från de siffror som presenteras i de finansiella rapporterna. I dessa nyckeltal ingår rörelseresultatet, ”cash earning”, resultat före engångskostnader, resultat före räntor, skatter och avskrivningar (EBITDA), nettoskuld, egen tillväxt och liknande uttryck som tyder på att rader i rapporten över totalresultatet, rapporten över finansiell ställning eller rapporten över kassaflöden, har ändrats.

Emittenter, eller personer som är ansvariga för prospektet, bör enligt punkt 20 i ESMA:s riktlinjer definiera de nyckeltal som har använts och deras beståndsdelar. Även använd beräkningsgrund inklusive uppgifter om eventuella väsentliga hypoteser eller antaganden som använts bör definieras. Emittenter, eller personer som är ansvariga för att upprätta prospektet, bör även ange om nyckeltalet eller något av dess delar relaterar till det (förväntade) resultatet från den föregående eller kommande rapporteringsperioden.

ESMA:s riktlinjer syftar till att främja användbarheten av och insynen i alternativa nyckeltal som ingår i prospekt eller obligatorisk information.

Se även uppslagsordet Prospekt i Rätt Bolagsrätt.

Se även

Emittent