I mars i 2020 införde regeringen en möjlighet för företag att få anstånd med skatteinbetalningar i ett år. Möjligheten att få anstånd gäller till exempel inbetalningar av arbetsgivaravgifter och moms.

Löpande bokföring

BAS-kontogruppen har publicerat följande vägledning vad gäller bokföring av de belopp som företaget beviljas anstånd för:

”En förutsättning för att anstånd ska beviljas är att moms- eller arbetsgivardeklaration (kontrolluppgift på individnivå) har inkommit till Skatteverket.

Skatteverket beslutar då först, i normal ordning, om att belasta skattekontot med de deklarerade beloppen.

Därefter tas beslut om anstånd, vilket innebär att anståndsbeloppet återförs till skattekontot och att en skuld motsvarande anståndsbeloppet uppstår för den bokföringsskyldige.

Vi föreslår att man bokför på följande sätt:

• Redovisad moms bokförs som vanligt enligt konteringsinstruktionerna för konto 2650, d.v.s. redovisat belopp omförs till skattekontot (kont 1630) när momsdeklarationen lämnas.

• Redovisade arbetsgivaravgifter bokförs som vanligt enligt konteringsinstruktionerna för konto 2730, d.v.s. redovisat belopp omförs till skattekontot (kont 1630) i slutet av månaden.

• Avdragen personalskatt bokförs som vanligt enligt konteringsinstruktionerna för konto 2710, d.v.s. redovisat belopp omförs till skattekontot (konto 1630) när arbetsgivardeklaration (kontrolluppgift på individnivå) lämnas.

• Beviljade anstånd bokförs när beslut om anstånd har mottagits, med anståndsbeloppet i debet på 1630 Skattekonto, och med kreditering av ett nytt särskilt skuldkonto 2852 Anståndsbelopp för moms, arbetsgivaravgifter och personalskatt.”

Se även www.skatteverket.se samt på www.regeringen.se under rubriken För företagare med anledning av covid-19.