Tillgångar, framför allt fastigheter, aktier och andra värdepapper, som doneras till ideella organisationer värderas normalt till verkligt värde vid gåvotillfället. Gåvan bokas som en omsättningstillgång om tillgången ska avyttras snarast möjligt. Om syftet är att behålla tillgången redovisas den som materiell eller finansiell anläggningstillgång. Intäkten redovisas i posten Gåvor enligt såväl K3 som K2.

Löpande bokföring

Om värdet på de tillgångar som donerats är svårbestämbart men kan antas vara lågt behöver inte gåvan bokföras vid gåvotillfället (vilket är den tidpunkt när affärshändelsen inträffar) vilket framgår av 5 kap. 1 § BFL. Enligt BFNAR 2013:2 punkt 2.14 är det fråga om begagnade kläder, möbler och liknande som mottagaren avser att sälja vidare, skänka bort eller utrangera.

Om tillgångarna fortfarande finns kvar i företaget på balansdagen ska de enligt kommentaren till punkt 2.14 redovisas enligt K3 eller K2.

K3-regler

Anskaffningsvärdet för en materiell anläggningstillgång som förvärvats genom testamente eller gåva ska enligt punkt 17.9 vara tillgångens verkliga värde. I juridisk person får anskaffningsvärdet enligt punkt 17.25 bestämmas till tillgångens skattemässiga värde.

Enligt punkt 36.11 och punkt 37.14 får en stiftelse/ ideell förening som inte löpande bokfört gåvorna (enligt 5 kap. 1 § BFL) uppskatta det verkliga värdet på de erhållna gåvorna utifrån en sammanvägd bedömning av det verkliga värdet på de erhållna gåvorna. Alla gåvor som inte bokförts löpande under räkenskapsåret och som fortfarande finns kvar på balansdagen ska värderas och intäktsredovisas i bokslutet. Detta är en lättnadsregel från huvudregeln som innebär att en gåva intäktsredovisas när den erhålls.

K2-regler

En tillgång som erhålls genom testamente eller gåva redovisas som tillgång när tillgången har erhållits, se punkt 9.3.

Enligt punkt 9.11 är anskaffningsvärdet för en anläggningstillgång som förvärvats genom testamente eller gåva som huvudregel tillgångens marknadsvärde. Ett vanligt exempel är börskurs över aktier. Vid en gåva av fastighet är det alltid tillåtet att fastställa marknadsvärdet som taxeringsvärdet multiplicerat med 1,33 (eftersom taxe-ringsvärdet ska utgöra 75 % av en fastighets marknadsvärde).

Om marknadsvärdet inte går att fastställas används återanskaffningsvärdet, dvs. vad det hade kostat att köpa tillgången vid gåvotillfället.

Marknadsvärdet är således huvudregeln enligt K2 men det är enligt punkt 9.11 alltid tillåtet att använda det skattemässiga värdet.

Anskaffningsvärdet för en omsättningstillgång som förvärvats genom testamente eller gåva är, enligt punkt 9.12, som huvudregel tillgångens nettoförsäljningsvärde. Om gåvan utgörs av likvida medel så utgör gåvan det nominella beloppet. Det är dock alltid tillåtet att använda det skattemässiga värdet.

För stiftelser och ideella föreningar finns dessutom en särregel som innebär att anskaffningsvärdet för en donerad tillgång som klassificerats som omsättningstillgång och som inte utgörs av likvida medel får bestämmas till försäkringsvärdet om stiftelsen/föreningen har som avsikt att skänka bort tillgången, se punkterna 9.16 och 9.18. Om tillgången inte har något försäkringsvärdet eller om stiftelsen/föreningen har som avsikt att kassera tillgången ska inget värde redovisas.

K-årsbokslut

K ÅB baseras på K2-regelverket och reglerna är lika. Eftersom K ÅB har ett val mellan att följa regelverket i sin helhet eller om reglerna i kapitel 2-16 eller 18 i K ÅB innebär begränsningar för företaget vid tillämpning av de bestämmelser i ÅRL som anges i 6 kap. 4 § andra stycket BFL, får företaget tillämpa reglerna i K3, vilket innebär att reglerna i K3 avseende detta ord ska följas. Dock är det värt att notera att det finns specialregler för de olika associationsformerna om företaget väljer att följa K ÅB. Se K-årsbokslut.

De bestämmelser som återfinns i K2 kapitel 9 (se ovan) återfinns i K ÅB i kapitel 8.