Från och med den 1 december 2016 gäller reglerna om hållbarhetsrapport och mångfaldspolicy och dessa återfinns i 6 kap. ÅRL.

Juridisk person

Stora företag som de senaste två räkenskapsåren har uppfyllt mer än ett av följande villkor ska enligt 6 kap. 10 § ÅRL upprätta en hållbarhetsrapport:

  1. medelantalet anställda i företaget uppgår till mer än 250,

  2. företagets redovisade balansomslutning uppgår till mer än 175 mkr,

  3. företagets redovisade nettoomsättning uppgår till mer än 350 mkr.

De företag som berörs av bestämmelserna i ÅRL ska antingen redovisa eller förklara varför redovisningen inte är relevant (”följa eller förklara principen”).

Hållbarhetsrapporten ska enligt 6 kap. 12 § ÅRL innehålla de icke-finansiella upplysningar som behövs för förståelsen av företagets utveckling, ställning, resultat och konsekvenserna av dess verksamhet, däribland upplysningar i frågor som rör miljö, personal och sociala förhållanden, respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption.

Rapporten ska enligt 6 kap. 12 § ÅRL ange

  1. företagets affärsmodell,

  2. den policy som företaget tillämpar i frågorna, inklusive de granskningsförfaranden som har genomförts,

  3. resultatet av policyn,

  4. de väsentliga risker som rör frågorna och är kopplade till företagets verksamhet inklusive, när det är relevant, företagens affärsförbindelser, produkter eller tjänster som sannolikt får negativa effekter,

  5. hur företaget hanterar riskerna, och

  6. centrala resultatindikatorer som är relevanta för verksamheten.

Rapporten ska även, när det är lämpligt, innehålla hänvisningar till belopp som tas upp i årsredovisningen. Den kan också ytterligare förklara belopp i årsredovisningen. Om särskilda riktlinjer har tillämpats vid upprättande av rapporten ska det anges i rapporten vilka dessa riktlinjer är. Om företaget saknar policy för punkterna 1-6 ovan ska detta tydligt anges.

I artikel 8 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 av den 18 juni 2020 om inrättande av en ram för att underlätta hållbara investeringar och om ändring av förordning (EU) 2019/2088 finns enligt 6 kap. 12 a § ÅRL ytterligare bestämmelser (EU:s taxonomi för hållbara investeringar, även kallad den gröna taxonomin som inte redogörs för här) om innehållet i hållbarhetsrapporten för ett företag som ska upprätta en hållbarhetsrapport enligt 6 kap. 10 § ÅRL och som

  1. är ett företag av allmänt intresse enligt artikel 2.1 a-c i Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/34/EU av den 26 juni 2013 om årsbokslut, koncernredovisning och rapporter i vissa typer av företag, om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG och om upphävande av rådets direktiv 78/66/EEG och 83/340/EEG, och

  2. under det senaste räkenskapsåret i genomsnitt har haft fler än 500 anställda.

Företag som är dotterföretag behöver inte lämna en hållbarhetsrapport för den egna verksamheten om företaget och samtliga dessa dotterföretag omfattas av en hållbarhetsrapport för koncernen, se 6 kap. 10 § ÅRL. Företag som därmed inte upprättar någon hållbarhetsrapport ska upplysa om detta i not och där ange namn, organisations- eller personnummer och säte för det moderföretag som upprättar hållbarhetsredovisning.

Hållbarhetsredovisningen ska ingå i förvaltningsberättelsen, men kan lämnas som en separat rapport med hänvisning i förvaltningsberättelsen, se 6 kap. 11 § ÅRL. Om hållbarhetsrapporten lämnas som en separat rapport ska upplysning om detta lämnas i förvaltningsberättelsen.

Upplysningar om förestående utveckling eller om frågor som är under förhandling behöver enligt 6 kap. 13 § ÅRL inte tas in i hållbarhetsrapporten om det bedöms att ett offentliggörande skulle skada företagets marknadsposition allvarligt och utelämnandet inte hindrar förståelsen av företagets utveckling, ställning eller resultat eller konsekvenserna av verksamheten.

Revisor ska kontrollera att en fristående hållarhetsrapport har lämnats, men det finns inte krav på bestyrkande. Däremot ska revisorn ange huruvida den rapport som företaget hänvisar till har upprättats eller inte (se 6 kap. 14 § ÅRL).

Upprättande och offentliggörande av hållbarhetsrapporten för ett aktiebolag faller inom det som är styrelsens ansvarsområde.

Koncern

Om moderföretaget i en koncern är ett företag som avses uppfyller storlekskraven i 6 kap. 10 § ÅRL (se ovan), ska förvaltningsberättelsen enligt 7 kap. 31 a § för koncernen innehålla en hållbarhetsrapport för koncernen. Detsamma gäller om moderföretaget är ett företag vars överlåtbara värdepapper är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför EES och koncernen uppfyller mer än ett av följande villkor:

  1. medelantalet anställda i koncernen har under vart och ett av de två senaste räkenskapsåren uppgått till mer än 250,

  2. koncernföretagens redovisade balansomslutning har för vart och ett av de två senaste räkenskapsåren uppgått till mer än 175 mkr,

  3. koncernföretagens redovisade nettoomsättning har för vart och ett av de två senaste räkenskapsåren uppgått till mer än 350 mkr.

Ett moderföretag som är dotterföretag behöver dock inte upprätta en hållbarhetsrapport för koncernen om moderföretaget och dess samtliga dotterföretag omfattas av en hållbarhetsrapport för koncernen som har upprättats av ett överordnat moderföretag. Det moderföretag som då inte upprättar någon hållbarhetsrapport ska upplysa om detta i en not till årsredovisningen samt lämna uppgift om namn, organisations- eller personnummer och säte för det överordnade moderföretag som upprättar hållbarhetsrapporten för koncernen.

I stället för att upprätta hållbarhetsrapporten som en del av förvaltningsberättelsen enligt 7 kap. 31 a § ÅRL får moderföretaget enligt 7 kap. 31 b § ÅRL välja att upprätta hållbarhetsrapporten som en handling som är skild från koncernredovisningen. I sådant fall tillämpas 6 kap. 11 § ÅRL (se ovan).

Hållbarhetsrapporten ska enligt 7 kap. 31 c § ÅRL upprättas med tillämpning av 6 kap. 12 och 13 §§ ÅRL (se ovan). Om förvaltningsberättelsen för koncernen innehåller en uppgift om att en hållbarhetsrapport har upprättats som en separat handling, ska detta upplysas om i förvaltningsberättelsen (se 6 kap. 14 § ÅRL ovan).

Det som skrivs ovan med hänvisning till 6 kap. 11, 12, 13 och 14 §§ ÅRL om årsredovisningen ska i stället avse koncernredovisningen och det som sägs om företaget ska i stället avse koncernen.

I artikel 8 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/852 finns ytterligare bestämmelser (EU:s taxonomi för hållbara investeringar, även kallad den gröna taxonomin som inte redogörs för här) om innehållet i hållbarhetsrapporten för ett moderföretag som ska upprätta en hållbarhetsrapport enligt 31 a § och som

  1. är ett företag av allmänt intresse enligt artikel 2.1 a-c i Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/34/EU, och

  2. ingår i en koncern som under det senaste räkenskapsåret i genomsnitt har haft fler än 500 anställda.