Enligt 6 kap. 1 § ÅRL ska ett större företag lämna de hållbarhetsupplysningar som behövs för förståelsen av företagets utveckling, ställning eller resultat och som är relevanta för den aktuella verksamheten, däribland upplysningar om miljö- och personalfrågor. Det avgörande är inte vilken bedömning företaget självt gör utan vad som är av betydelse för den finansiella rapportens intressenter. Omfattningen av uppgiftsskyldigheten får avgöras med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet och vad som är relevant, varvid bl.a. företagets storlek och verksamhetens art bör tillmätas betydelse. Exempel på upplysningar om personalfrågor som företaget kan vara skyldigt att lämna är information om åtgärder som företaget under året har vidtagit när det gäller jämställdhet, arbetsmiljö eller kompetensutveckling. Också resultat och utvärderingar av tidigare genomförda åtgärder på dessa områden kan vara aktuella att redovisa, om de är relevanta för verksamheten. Det kan handla om olika slag av statistik som har tagits fram vid utvärderingarna, såsom uppgift om personalomsättningen. Även information om företagets policy i fråga om anställnings- och arbetsvillkor kan falla in under upplysningskravet. Det kan exempelvis gälla förekomsten av kollektivavtal och liknande.

När det gäller vilken information som bör lämnas om miljöfrågor kan det ofta vara lämpligt att lämna kvantifierade uppgifter när det gäller t.ex. mål och resultat i fråga om utsläpp, avfall och energianvändning. Bestämmelsen inrymmer emellertid inte något generellt krav på att sifferupplysningar ska lämnas. Andra exempel på områden som kan omfattas av bestämmelsen är upplysningar om etiska riktlinjer som gäller i företaget eller andra sociala aspekter, såsom företagets verksamhet i tredje världen. Ytterligare exempel är olika slag av sociala aspekter när det gäller företagets val av samarbetspartners, kunder och leverantörer.

Av 6 kap. 1 § ÅRL framgår att de upplysningar som lämnas i en hållbarhetsrapport som är skild från årsredovisningen (se 6 kap. 11 § ÅRL) inte behöver lämnas i förvaltningsberättelsen. Enligt denna paragraf ska man i förvaltningsberättelsen hänvisa till den fristående hållbarhetsrapporten.

K3-regler

Ett större företag som bedriver tillstånds- eller anmälningspliktig verksamhet enligt miljöbalken ska enligt punkt 3.12 lämna upplysningar i förvaltningsberättelsen om

  1. att sådan verksamhet bedrivs,

  2. vilken verksamhet som är tillstånds- eller anmälningspliktig,

  3. tillstånd eller godkänd anmälan ännu inte finns och anledningen till det, samt

  4. hur beroende företaget är av den tillstånds- respektive anmälningspliktiga verksamheten.

Förelägganden enligt miljöbalken som är väsentliga för företaget ska kommenteras.

Enligt punkt 3.13 ska ett större företag som bedriver tillståndspliktig verksamhet enligt miljöbalken lämna upplysning i förvaltningsberättelsen om

  1. påverkan på miljön i huvudsak sker genom utsläpp till luft, vatten eller mark eller genom avfall eller buller, och

  2. tillstånd som är väsentliga för företaget behöver förnyas eller revideras det kommande räkenskapsåret och anledningen till det.